Uutiset

SM -kilpailuiden lehdistötiedote


Suomen mestaruus ratkotaan Orimattilassa. Ohessa lehdisötiedote ja kisainfo.

TIEDOTE 30.9.2011 Suomen paimenkoirayhdistys SPKY ry. Julkaisuvapaa heti.

TÄMÄN VUODEN PAIMENNUKSEN SUOMEN MESTARUUSKILPAILUT PIDETÄÄN ORIMATTILASSA

Suomen paimenkoirayhdistys SPKY ry järjestää joka syksy paimennuksen Suomen mestaruus -kilpailut. Nyt kilpaillaan jo 28. kerran SM -tittelistä. Tänä vuonna kisat järjestetään Orimattilassa. Lauantaina ja sunnuntaina 1. - 2.10.2011 SM -kisaviikonloppu kokoaa Suomen parhaat paimenkoirat ohjaajineen yhteen. SM -kilpailut huipentavat joka vuosi paimennuskauden, vaikka tämä kesä on kyllä hellinyt korkeimmassa kolmosluokassa kisaavia kilpailijoita. Suurkilpai­luja on ollut roppakaupalla. PM -kilpailut kisattiin täällÃä Suomessa elokuun alussa Somerolla. EM -kilpailut pidettiin Etelä-Ruotsissa ja MM -kilpailut syyskuussa Englannissa. 

Orimattilalainen Anttilan Hereford pihvikarjatila Juha ja Hannele Moisanderin johdolla isännöi tämän vuoden kilpailuja laajan vapaaehtoisporukkansa kanssa. Anttilan tila on useasti järjestänyt Suomen mestaruuskilpailut ja kisa palaakin nyt juurilleen juhlistamaan Moisandereiden 30 -vuotista paimenkoirataivalta. SM -kilpailutuomariksi saapuu Thomas Longton Englannista. Kilpailu pesee monella tapaa kasvojaan, sillä sen lisäksi, että kisa palaa yhdistyksen alkuajoista jo aktiivisena toimineen kisatilan pelloille Orimattilaan, kilpailu on ollut avoin kaikille osallistua. SM-lähdöt lauantaina ja sunnuntaina tarjoavat hienoa nähtävää upeassa miljöössä. Kisarata tulee olemaan haastava ja kotimaiset huippunimet joutuvat taistelemaan pisteistä ja sijoituksista. Suomen paimenkoirayhdistys hankkii joka vuosi kauden pääkilpailuunsa kansainvälisen tason kilpatuomarin. Kilpailuja tuomaroimaan on nyt saatu englantilainen Thomas Longton, joka tunne­taan pitkäaikaisena ja menestyvänä paimenkoirakisaajana, mutta myös paimennusalan tietokirjailijana sekä vahvana nuo­risotyön tekijänä brittiläisen paimenkoirajärjestön ISDS:n (International Sheepdog Society) piirissä. Longton jää kah­deksi päiväksi kisaviikonlopun jälkeen kurssittamaan suomalaisia koirakkoja.

Paimenkoiraväki ja yleisö toivotetaan tervetulleeksi SM kilpailuihin hienoon Anttilan tilan maalaismiljööseen. Anttila on tunnettu tavoitteellisesta Hereford pihvikarjan jalostuksesta ja rodun eteenpäin viennistä. Tilalla on myös värillisiä suomenlampaita ja tila tekee yhteistyötä muiden alueen lammas- ja karjatilojen kanssa.

Työkoirakulttuuria kehitetään myös kilpailujen kautta

Suomen paimenkoirayhdistys perustettiin vuonna 1978. Reilun 500 hengen jäsenistö koostuu pääasiassa koiraa tiloil­laan työssä käyttävistä lampureista ja nautatilallisista, mutta myös jonkin verran harrastajapaimenista. Yhdistys kohot­taa ja kehittää työkoirakulttuuria maatiloilla, parantaa sekä eläinten hyvinvointia että eläinten kanssa työsken­te­levien asemaa. Paimentavien koirien käytö edistää maaseudun monimuotoisuutta monella tavoin, mm. lisäämällä mah­dol­li­suuk­sia laiduntamiseen ja huojentamalla karjan kanssa öskentelevien työtaakkaa. Yhdistys auttaa työkoiran hank­kinei­ta niiden koulutuksessa ja harjoittamisessa. SPKY pitää yllä suomalaista työkoirarekisteriä ja pentu­väli­tystä sekä antaa jalostusneuvontaa. Yhdistyksen lehti Paimenposti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Näkyviä tiedonvälityskanavia ovat yhdistyksen kotisivut ja keskustelufoorumi. 

SPKY järjestää läpi laidunkauden eritasoisille koirille paimennuskilpailuja, SM-kilpailut sekä valitsee maajoukkueen kan­sainvälisiin kilpailuihin. Pääosin maatiloilla työskentelevät koirat tuodaan näytille kilpailuissa. Ulkomailla tämä on yksi tärkeimmistä kilpailutoiminnan syistä, sillä siitoskäyttöön löydetään ja katsastetaan koiria nimenomaan kilpailunäyt­töjen perusteella. Samalla niiden omistajat motivoituvat koiriensa treenaamiseen ja kehittämiseen, jolloin niistä on enemmän hyötyä myös maatilan töissä.

Kilpailuaikataulu:

Lauantaina 01.10.2011 klo 9.00 Tuomaripuhuttelu kilpailijoille.

Lauantaina 01.10.2011 klo 9.15 Ensimmäinen koirakko starttaa.

Sunnuntaina 02.10.2011 klo 9.00 SM-kilpailun toinen kilpailupäivä alkaa

Lammaspaimennuksen SM-2011 Orimattila 01.-02.10.2011

Vastaava järjestäjä: Juha Moisander, p. 0400-355504

Tuomari: Thomas Longton, Englanti

Kilpailusihteeri: Marjatta Jaatinen

Kilpailupaikka: Hannele ja Juha Moisander, Anttilan tila, Kuusirinne, 16300 Orimattila (seuratkaa opasteita kisapellolle, joka sijaitsee jonkin matkan päässä tilakeskuksesta)

Lisätietoja:

www.anttilahereford.fi

TERVETULOA seuraamaan kilpailua!


Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017