Uutiset

SM -kisaviikonloppu häämöttääPaimennuksen SM kilpaillaan kolmen päivän aikana 28.-30.09.2012 Juvalla Johanna ja Severi Hirvosen Inkilänhovissa. Perjantaina ja lauantaina ajetaan III-luokan kilpailulähdöt, jotka ovat myös karsintalähtöjä Suomen maajoukkueeseen v. 2013 PM- ja EM-kilpailuja varten. Sunnuntaina kilpaillaan 15 parhaiten onnistuneen tuplahakufinaali. Kilpailutuomari Sam Rae tulee tällä kertaa Skotlannista.


Suomen paimenkoiraparhaimmisto kilpailee kauden 2012 päätöskilpailunsa Inkilänhovissa Juvalla

Suomen paimenkoirayhdistys - SPKY ry järjestää vuosittain paimennuksen Suomen mestaruus -kilpailut. Tänä vuonna kilpaillaan 29. kerran yhdistyksen SM -historiassa. Juvalaiset lampurit Johanna ja Severi Hirvonen ovat tunnettuja paimenkoiraihmisiä ja huippukisaajia, joista varsinkin Severin meriittilistaa koristaa lukuisa määrä Suomen mestaruusmitaleja ja maajoukkue-edutuspaikkoja ulkomaisiin kilpailuihin. Johanna on antanut lajin kehitykselle oman tärkeän panoksensa niin tykoöirien kasvattajana kuin lajin nuorisotyön kotimaisena kehittäjänä. SM-kisaviikonloppu 28.-30.9.2012 kokoaa Suomen parhaat paimenkoirat ja niiden ohjaajat kilpailemaan vaikeutetulla III luokan radalla. Kilpailuihin on ilmoittautunut 37 koirakkoa. Pohjoisimmat kilpailijat tulevat Inarista ja Kittilästä.

Johanna ja Severi Hirvonen tämän vuoden kisaisäntinä kutsuvat niin paimenkoiraväen kuin kiinnostuneen yleisönkin SM -kisoihin Kuosmalan kylälle. Vaikka Inkilänhovi on nykyisin tunnettu sekä lammastaloudestaan että paimenkoiristaan, on tilalla vahvat ja kunniakkaat jäljet myös Suomen historiassa. Esim. marsalkka Mannerheim piti majaansa siellä sodan aikana. Inkilänhovissa on harjoitettu lammastaloutta vuodesta 1981 lähtien. Tällä hetkellä uuhia on 220 päätä. Lampaat laiduntavat sekä peltolaitumilla että hoitavat laajoja perinnelaitumia, joita on peräti 110 hehtaarin verran. Hirvosten apuna on ollut jo 10 paimenkoiraa vuodesta 1989 lähtien. Nyt tilan lampaista huolehtii kuusi bordercollieta, Apila (10 v.), Ben (8 v.), Troy (8 v.), Rokka (6 v.), Myy (4 v) ja Ronja (2 v.). Siru, eläkeläinen ja Suomen menestynein paimennuskilpailija ikinä, viettää ansaittuja eläkepäiviä seurailemalla nuorempien työelämää. Kesäisin koirat huolehtivat laitumilla lampaiden kokoamisesta ja siirtelystä, mikä pitää ne varsin työllistettyinä. Talvityökseen ne pääasiassa auttavat lampolan sisärutiineissa. Sekä Severi että Johanna kilpailevat koirillaan paimennuksessa. Severi on voittanut SM -tittelin jo 8 kertaa ja kuuluu koirineen Suomen paimennuksen edustusjoukkueen vakiokalustoon kilpaillen myös kansainvälisillä areenoilla. Viime vuoden SM-hopeamitalisti Ben kohtaa tällä kertaa haastajansa omalla kotikentällään.

Skottituomari saapuu Suomeen

Suomen paimenkoirayhdistys on pyrkinyt joka vuosi hankkimaan kauden pääkilpailuunsa kansainvälisen tason kilpatuomarin. Skotlantilainen Sam Rae on kotimaassaan tunnettu ja arvostettu paimenkoirakilpailutuomari. Eläkkeellä oleva herrasmies vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa.

Suomen paimenkoirayhdistys kehittää työkoirakulttuuria myös kilpailujen kautta

SPKY perustettiin v. 1978 ja se on reilun kolmekymmenvuotisen olemassaolonsa aikana nyt aktiivisempi toimija kuin koskaan. Sen 550 hengen jäsenistä koostuu pääasiassa koiraa tiloillaan työssä käyttävistä lampureista ja karjatilallisista, mutta nykyään myös jonkin verran harrastajapaimenista. Juvalaisilla yhdistysjäsenillä on ollut merkittävä asema työkoirien käytön lisääntymisessä Suomessa. Severi Hirvonen ja Heikki Teittinen ovat kilpailleet menestyksekäästi vuosikausia lajin huipulla tehden työkoiria tunnetuksi. Johanna Hirvonen ja Sari Heltelä ovat kasvattaneet työkoirapentueita sekä neuvoneet ja kouluttaneet koiraa tarvitsevia jo 1980 -luvulta lähtien.

"Työkoirakulttuurin kohottaminen ja kehittäminen maatiloilla parantaa sekä eläinten hyvinvointia että helpottaa eläinten kanssa työskentelevien työtaakkaa. Paimentavien koirien käyttö edistää maaseudun monimuotoisuutta monella tavoin, mm. lisäämällä mahdollisuuksia monipuoliseen laiduntamiseen", Johanna Hirvonen ynnää koiran etuja, "On tärkeää, että koira on kunnolla koulutettu ja sitä käytetään oikealla tavalla karjaa kunnioittaen."

SPKY pitää myös yllä suomalaista työkoirarekisteriä, antaa jalostusneuvontaa sekä ylläpitää pentuvälitystä. On tärkeää ylläpitää koirarodun työominaisuuksia. "Kilpailemisella on syvempiäkin tarkoituksia,â" Severi Hirvonen, itsekin kilpailutuomari ja mm. Itävallassa maan mestaruuskisat muutama vuosi sitten tuominnut, toteaa. "Kilpailutoiminnalla pyritään tuomaan pääosin maatiloilla työskentelevät koirat näytille. Ulkomailla tämä on yksi tärkeimmistä kilpailutoiminnan syistä, sillä siitoskäyttöön löydetään ja katsastetaan koiria nimenomaan kilpailunäyttöjen perusteella. Samalla niiden omistajat motivoituvat koiriensa treenaamiseen ja kehittämiseen, jolloin niistä on enemmän hyötyä myös kotitöissä."

Kilpailut alkavat perjantaina klo 9.00 ja kisapaikka sijaitsee Siikakosken tien varressa, ei Inkilänhovissa. Viitoitus ohjaa paikalle. Lauantaina ja sunnuntaina kisat aloitetaan jo klo 08.00. Kisapellolla on Kuosmalan kyläkoulun oppilaiden kanttiini, muuten tilaisuus on avoin ja ilmainen yleisölle. Tervetuloa!

Lisätietoja osoitteista:

http://www.spky.fi

Severi Hirvonen, p. 044-2811582

 


Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017