Uutiset

Suomen Mestari 15-vuotias lammastilan tytär


Tervolalaiset Silja Alamikkotervo ja Stella kamppasivat konkarit voittamalla varmasti ja tyylikkäästi Suomen Mestaruuden 2012 Juvalla. Kotimaista kasvatusta edustavan Stellan ja 15 -vuotiaan Siljan radat rullasivat erinomaisesti karsinnoista finaaliin. Severi Hirvonen nappasi Benillä, Rokalla ja Myyllä seuraavat sijat.

Lehdistötiedote 30.09.2012

Paimennuksen Suomen mestariksi kruunattiin vasta 15 -vuotias Silja Alamikkotervo Tervolasta Lapista. Nuori ohjaaja selvitti tiensä sunnuntaina 30.9.2012 kilpailtuun finaaliin karsintojen toiseksi parhailla pisteillä. Sama hyytävän varma ja tasainen meno jatkui finaalissa, jonka vaikeutetun tuplahakuradan Alamikkotervo ja 5 -vuotias bordercollie Stella suorittivat häkellyttävän ammattimaisella otteella. Kolmepäiväisen SM kisakimaran isäntinä toimivat kotimaisen paimennuksen tunnetut edistäjät Johanna ja Severi Hirvonen. Perjantaina ja lauantaina ajettiin III-luokan kilpailulähdöt, jotka ovat myös karsintalähtöjä Suomen maajoukkueeseen v. 2013 PM- ja EM-kilpailuja varten. Sunnuntain tuplahakufinaaliin karsiutuivat edeltävien päivien 15 parasta koiraa. Kilpailutuomari Sam Rae tuli Skotlannista.


PAIMENNUKSEN SUOMEN MESTARI ON 15 -VUOTIAS LAMMASTILAN TYTÄR

Suomen paimenkoiraparhaimmisto kilpaili kauden 2012 päätöskilpailunsa Juvalla. Suomen paimenkoirayhdistyksen - SPKY ry:n järjestämät paimennuksen Suomen mestaruus -kilpailut kilpailtiin tänä vuonna 29. kerran yhdistyksen SM -historiassa. Kilpailuisännät, juvalaiset lampurit Johanna ja Severi Hirvonen Inkilänhovista ovat tunnettuja paimenkoiraihmisiä ja huippukisaajia, joista varsinkin Severin meriittilistaa koristaa lukuisa määrä Suomen mestaruusmitaleja ja maajoukkue-edutuspaikkoja ulkomaisiin kilpailuihin. Severi Hirvonen taisteli kiivaasti paimennuksen herruudesta tälläkin kertaa. Hänen onnistui ohjata finaaliin kaikki kolme koiraansa ja vaikka kirkkain mitali karkasikin Lappiin, päätyivät finaalin toinen, kolmas ja neljäs sija Inkilänhoviin. Karsintapäivien kuulas syyssää vaihtui sunnuntain fiinalissa lieväksi tihkusateeksi, mutta se ei lannistanut kilpailijoita tai runsaslukuista yleisöä.

Tavallaan Inkilänhovikin voi ottaa osansa nuoren Silja Alamikkotervon menestyksestä, sillä Johanna on antanut oman tärkeän panoksensa lajin nuorisotyön kotimaisena kehittäjänä ja nuorisokurssien vetäjänä. Silja on erittäin ahkera ja tunnollinen harjoittelija ja hänen yhteistyönsä Stellan kanssa oli harvinaisen hienoa katseltavaa. Lapin paimennuksen alue- ja harjoitusvastaavat saavat myös ansaitsemansa kiitoksen, sillä neuvoja on saatu ja otettu vastaan. "Jatkossa meille on saatava useampi työkoira", Silja Alamikkotervo toteaa. "Koiria on oltava vähintään neljä, sillä en halua jakaa koiraani vanhempieni kanssa, ja jonkun koiran on oltava aina kotona töissä."

Alamikkotervoilla on erittäin tasokas suomenlammaskatras Tervolassa. Lapin paimennus sai ansaitsemaansa arvonnousua, sillä pohjoisen kilpailijoista kaikki neljä ohjaajaa ja kuusi koiraa pääyivät finaaliin. Erittäin vaativalla radalla kukin saattoi olla tyytyväinen suoritukseensa. Kaikkiaan kilpailuihin oli ilmoittautunut 37 koirakkoa. Radoista ei puuttunut draamaa eikä huimia juonenkäänteitä. Kisajärjestelyt sujuivat aikataulun mukaisesti, mikä kirvoittikin tuomarilta suuret kiitokset. Hän arvosti erityisesti varikkohenkilökunnan osaamista ja tehokkuutta sekä tasaisia ja sopivan haastavia kisalampaita. Finaaliradan kompastuskiveksi muodostui usealle suuri jako.

Skottituomari ensi kertaa Suomessa. Skotlantilainen Sam Rae on kotimaassaan tunnettu ja arvostettu paimenkoirakilpailutuomari. Nyt jo eläkkeellä oleva entinen ammattipaimen vieraili Suomessa ja Pohjoismaissa ensimmäistä kertaa. Rae kertoi työskennelleensä 41 vuotta saman lampurin ja maanviljelijän palveluksessa hoitaen erittäin suurta lammaskatrasta ja laajoja laidunalueita. "Parempaa ammattia ei voisi ihminen itselleen toivoa." Rae arvioi elämäntyötänsä tyytyväisenä. â"Oli myös hienoa nähdä eläimiä ja tärkeitä työkaveritaan eli koiria arvostavia ihmisiä täällä Suomessakin."

Suomen paimenkoirayhdistys kehittää työkoirakulttuuria myös kilpailujen kautta. SPKY perustettiin v. 1978 ja se on reilun kolmekymmenvuotisen olemassaolonsa aikana nyt aktiivisempi toimija kuin koskaan. Sen 550 hengen jäsenistö koostuu pääasiassa koiraa tiloillaan työssä käyttävistä lampureista ja karjatilallisista, mutta nykyään myös jonkin verran harrastajapaimenista. "Työkoirakulttuurin kohottaminen ja kehittäminen maatiloilla parantaa sekä eläinten hyvinvointia että helpottaa eläinten kanssa työskentelevien työtaakkaa. Paimentavien koirien käyttö edistää maaseudun monimuotoisuutta monella tavoin, mm. lisäämällä mahdollisuuksia monipuoliseen laiduntamiseen,” Johanna Hirvonen ynnää koiran etuja, ”On tärkeää, että koira on kunnolla koulutettu ja sitä käytetään oikealla tavalla karjaa kunnioittaen.” SPKY pitää myös yllä suomalaista työkoirarekisteriä, antaa jalostusneuvontaa sekä ylläpitää pentuvälitystä. On tärkeää ylläpitää koirarodun työominaisuuksia. ”Kilpailemisella on syvempiäkin tarkoituksia,” Severi Hirvonen, itsekin kilpailutuomari ja mm. Itävallassa maan mestaruuskisat muutama vuosi sitten tuominnut, toteaa. ”Kilpailutoiminnalla pyritään tuomaan pääosin maatiloilla työskentelevät koirat näytille. Ulkomailla tämä on yksi tärkeimmistä kilpailutoiminnan syistä, sillä siitoskäyttöön löydetään ja katsastetaan koiria nimenomaan kilpailunäyttöjen perusteella. Samalla niiden omistajat motivoituvat koiriensa treenaamiseen ja kehittämiseen, jolloin niistä on enemmän hyötyä myös kotitöissä.”Lisätietoja osoitteista: http://www.spky.fi ja Severi Hirvonen, p. 044-2811582


Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017