Uutiset

SM 2013 Somerolla


Paimennuksen SM-kilpailut 2013 järjestetään Somerolla Kotikoskien tilalla.

TIEDOTE, vapaa julkaistavaksi

 Paimennuksen SM-kilpailut 4.–6.10.2013 Somerolla

Suomen paimenkoirayhdistys ry:n järjestämät vuoden 2013 paimennuksen Suomen mestaruuskilpailut kilpaillaan Somerolla Kotikosken lammastilalla lokakuun alussa. Kilpailu järjestetään tänä vuonna 30. Kerran. Kilpailutilana ja kisan isäntinä toimivat Elisa ja Kari Kotikoski. Heillä on 550 uuhen texel- ja turkislammaskatras. Kotikosket ovat varsin tottuneita järjestämään paimennuskilpailuja ja -tapahtumia tilallaan. Vuonna 2011 heillä järjestettiin Pohjoismaiden mestaruuskilpailut.  Tämänkertaiseen SM -kisaan osallistuu 41 koiraa ja ohjaajaa. Kilpailu on samalla yksilökilpailu mutta myös karsintakisa maajoukkuepaikkaa varten ensi vuoden EM- ja MM-kilpailuihin. Kahden karsintapäivän yhteispistemäärältään 15 parasta pääsevät sunnuntain SM-finaaliin. Kisatuomariksi yhdistys on kutsunut irlantilaisen lampurin ja paimenkoirakilpailutuomari Edward ”Ned” O´Keeffen. Itsekin paimenkoirakilpailuissa menestynyt O’Keeffe tulee nyt ensimmäistä kertaa Suomeen.

Suomessa paimennuksen huipulla kilpailee ja katsomossa vaikuttaa paljon maanviljelijöitä ja karjatilallisia. Toisin kuin paimennuksen synnyinmaassa Brittein saarilla, täällä Pohjoismaissa koiria käytetään paljon nautatiloilla. Lisäksi kisaajissa on ammattilampureita ja jonkin verran alan harrastajia. Paimenkoiraa käyttävät tilat ovat Suomessa ja Pohjoismaissa muutenkin edelläkävijöitä, joiden eläinten- ja tilanpito on innovatiivista ja tavoitteellista ja tilan potentiaalit mm. maisemanhoidon, eläinten ulkoilutuksen ja tehokkaan laidunnuksen kautta toteutuvat hyvin. Paimennusta ja toimivaa paimenkoiraa käyttävä harraste- ja ammattikunta muodostaa tiiviin verkoston. Paimenkoira on siis väline tasokkaampaan eläintuotantoon ja kilpailut ovat yksi tapa testata ohjaajien osaamisen tasoa sekä etsiä sopivimpia koiria paimentavien työkoirien jalostuspopulaatioon.

Kotikosken lammastila toimii Suomen mestaruuskisojen areenana jo toista kertaa. Elisa ja Kari Kotikoski johtavat 550 uuhen tilaansa monipuolisen lampaan tarjoamien tuotteiden markkinoinnin että maatalouden ja eläintuotannon kehittämiseksi. Laidunkaudella tilan eläinmäärä nousee reiluun 1000 lampaaseen. Kilpailuja varten tästä katraasta valitaan reilut 200 uuhikaritsaa. Kullakin kilpailijalla on radalla aina kerrallaan viisi lammasta, jotka koirakko vie radan lävitse etukäteen sovitun reitin mukaisesti. Kilpailujärjestäjän vaikea tehtävä on pyrkiä kokoamaan kilpailuja varten sellainen eläinkatras, joka on mahdollisimman tasalaatuinen. Tärkeintä on, että eri lammasryhmät ovat mahdollisimman tasaisia ja eri kilpailijoille osuvat eläinryhmät eivät paljoa eroaisi toisistaan. Tämä eläinten valinta ja sortteeraus viekin isäntätilalta eniten aikaa ennen kisapäiviä. Kotikosket käyttävät paimenkoiria jokapäiväisissä tilan töissä. Sekä Elisa että Kari kilpailevat korkeimmassa kilpailuluokassa eli kolmosluokan tasolla sekä kotimaassa että ulkomailla. Kotikoskilla järjestetään kilpailujen lisäksi joka vuosi myös ulkomaisten kouluttajien vetämiä kursseja.

 

SM-kilpailut 2013 aikataulu:

PE 4.10.2013

I karsintapäivä

Kisat alkavat klo 8.00
Tuomaripuhuttelu klo 7.45
Rataan tutustuminen klo 7.30

LA 5.10.2013

II karsintapäivä

Kisat alkavat klo 8.00
Tuomaripuhuttelu klo 7.45
Rataan tutustuminen klo 7.30

SU 6.10.2013 Finaali

15 parasta koirakkoa

Kisat alkavat klo 9.00
Tuomaripuhuttelu klo 8.45
Rataan tutustuminen alk. klo 8.00

Ruokailu: Kisapaikalla on Terttilän koulun vanhempainyhdistyksen pitämä kanttiini kaikkina kolmena kisapäivänä. Kanttiinin tuotto menee koululaisten retki- ja varusteiden hankintakassaan.

Lisätietoja: Kari Kotikoski p. 040 5237886 www.kotikoski.fi  ja Suomen Paimenkoirayhdistys ry. www.spky.fi

Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy. Mukaan kannattaa ottaa retkituoli. Paikalla kanttiini, yleisö-WC sekä paikoitusalue. Tervetuloa!


Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017