Uutiset

SM 2015


Rantasalmella

RANTASALMEN PUTKISALOSSA JUHLITAAN 13.9.2015 PAIMENNUKSEN SUOMEN MESTARIA 

 
Suomen paimenkoirayhdistys SPKY ry järjestää joka syksy paimennuksen Suomen mestaruus -kilpailut. Nyt kilpaillaan jo 32. kerran SM-tittelistä. Tänä vuonna kisat järjestetään Rantasalmella Putkisalon saaressa perjantaista sunnuntaihin 11.-13.9.2015. Tällöin Suomen parhaat paimenkoirat kokoontuvat ohjaajineen yhteen samalle areenalle ja taisto tulee olemaan kova.
 
Kesän aikana on karsittu esikarsintojen kautta SM-kilpailuihin, joihin on lopulta karsintalaskusysteemin mukaisesti löytynyt 40 koirakkoa. Perjantain ja lauantain karsintakilpailuissa valikoituu sunnuntain 15 finalistia. Osaava ja koulutettu paimenkoira työssään on aina huikeaa katseltavaa. Varsinkin finaalin kansainvälisen tason tuplahakurata suurine jakoineen on näkemisen arvoinen spektaakkeli. 
 

Putkisalossa työkoirat välttämättömyys

 
Rantasalmelainen Putkisalon Kartano isännöi tämän vuoden kilpailuja. Paimenkoiraväki ja yleisö toivotetaan tervetulleeksi SM-kilpailuihin luonnonkauniiseen Putkisalon saareen. Mikael Westerstråhlen ja Susanna Nuutisen isännöimän kartanon mailla on ennenkin järjestetty paimennuksen SM-kilpailut. Viimeksi kisat olivat heillä kylässä viisi ja sitä edelliset kymmenen vuotta sitten.
 
”Meille on näköjään vakiintunut tällainen viiden vuoden kierto,” hymyilee tilan emäntä Susanna Nuutinen. ”Normikisoja eritasoisille koirille järjestämme vähintään kahtena viikonloppuna kesää kohden. Se tuo mukavaa vaihtelua arkeen, kun saa kylään ystäviä ja samanhenkisiä paimenkoiraihmisiä. Omakin paimenkoiran käyttö ja –koulutus saa tarvittavaa lisäpuhtia.”
 
Putkisalo on vilja- ja lammastila, joka on tunnettu dorset-rotuisesta jalostuskatraastaan ja aktiivisesta paimenkoiratoiminnastaan. Putkisalon maisemanhoitoalueet ja eläinten avulla maisemointi on arvostettu kansallisessa maisemainventoinnissa erittäin korkealle. Tila järjestää aktiivisesti koulutus- ja treenipäiviä sekä omille kasvateilleen että muillekin työkoirille.
 

Kisapelto kohdilleen, lampaat syynättynä

 
Kisat järjestetään 16 hehtaarin pellolla, joka on ainutlaatuisen hieno ja sopiva kilpailuareenaksi. Kartanon peltomaisema, pellon muoto ja koko tekevät siitä täydellisen kilpailijoiden kuin yleisönkin tarpeisiin. Kilpailuihin on varattu 160 lampaan katras. Tällä kertaa kilpaillaan puhtailla dorset-uuhilla ja niiden karitsoilla.
 
Dorset on alunperin Brittein saarilta peräisin oleva lihantuotantoon jalostettu rotu, jonka erikoispiirteenä on, kuten suomenlampaillakin, ympärivuotinen kyky karitsoida. Kilpailuun sopivien eläinten karsinta ja valinta on suurin yksittäinen etukäteistyö tilan valmistuessa mestaruusviikonloppuun.
 
”Uuhet ja karitsat käydään kaikki lävitse ja sieltä valikoidaan iältään, kunnoltaan ja käytökseltään vain kaikkein sopivimmat eläimet kisakäyttöön. Eläimiä ajetaan kokeiluluonteisesti pienissä ryhmissä koiralla ja testataan eläinten soveltuvuus. Silloin, kun tässä tehtävässä onnistutaan hyvin, voi olettaa kisojenkin menevän sujuvasti. Sekä kilpailijat, tuomari, katsojat että eläinten omistaja voivat olla tyytyväisiä.” Nuutinen ynnää etuja kovalle valmistautumisurakalle.
 
Koska tila järjestää rutiinilla kilpailuja, on tarvittava rekvisiitta kilpailuportteineen ja –häkkeineen olemassa. Silti kaiken läpikäynti, korjailu ja radan rakentaminenkin on tärkeää tehdä ajoissa. Putkisalolaiset ovat laajan vapaaehtoisporukkansa kanssa pystyneet aina toteuttamaan kisat ammattimaisen tyylikkäästi ja ajallaan. 
 

Tuomari Belgiasta

 
Suomen paimenkoirayhdistyksen kauden pääkilpailuun hankitaan aina kansainvälisen tason kilpatuomari. Tämän vuoden tuomari belgialainen Chris Caerts on kotimaassaan ja Euroopassa näkyvä paimenkoira-aktiivi. Hän on hankkinut lammasosaamisensa toimimalla yli 20 vuotta lampurina erikoistuen erityisesti maisemanhoitoon, maisematurismiin ja sitä kautta kuluttajat huomioivaan tuotantotapaan.
 
Käydessään edellisen kerran Suomessa vuonna 2013 hän piti Järviluonnon keskuksessa Rantasalmella luennon maisemanhoidosta. Paimenkoiraa Caerts on käyttänyt lampurin uransa alkuajoista lähtien. Osaamista hän on käynyt ja käy edelleen vuosittain hiomassa Brittein saarilla, jossa on myös tuomaroinut avoimen luokan kilpailuja.
 
Caerts on tämän vuotisen Belgian EM-kisajoukkueen kapteeni ja moninkertainen EM-kisafinalisti. Caerts on suuri Suomen ystävä, mihin hyvin sopii se, että hän rakastaa saunomista. Vaimonsa Ellenin kanssa heillä on lampaiden lisäksi pieni majatalo ja kodissaan paljon käytetty sauna. 
 

Työkoirakulttuuria kehitetään myös kilpailujen kautta

 
Suomen Paimenkoirayhdistys perustettiin vuonna 1978. Vajaan 600 hengen jäsenistö koostuu pääasiassa koiraa tiloillaan työssä käyttävistä lampureista ja nautatilallisista, mutta myös jonkin verran harrastajapaimenista. Yhdistys kohottaa ja kehittää työkoirakulttuuria maatiloilla, parantaa sekä eläinten hyvinvointia että eläinten kanssa työskentelevien asemaa.
 
Paimentavien koirien käyttö edistää maaseudun monimuotoisuutta monella tavoin, mm. lisäämällä mahdollisuuksia laiduntamiseen ja huojentamalla karjan kanssa työskentelevien työtaakkaa. Yhdistys auttaa työkoiran hankkineita niiden koulutuksessa ja harjoittamisessa.
 
SPKY pitää yllä suomalaista työkoirarekisteriä ja pentuvälitystä sekä antaa jalostusneuvontaa. Yhdistyksen lehti, Paimenposti, ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Näkyviä tiedonvälityskanavia ovat yhdistyksen koti- ja Facebook-sivut ja keskustelufoorumi.
 
SPKY järjestää läpi laidunkauden eritasoisille koirille paimennuskilpailuja, SM-kilpailut sekä valitsee maajoukkueen kansainvälisiin kilpailuihin. Pääosin maatiloilla työskentelevät koirat tuodaan näytille kilpailuissa. Ulkomailla tämä on yksi tärkeimmistä kilpailutoiminnan syistä, sillä siitoskäyttöön löydetään ja katsastetaan koiria nimenomaan kilpailunäyttöjen perusteella. Samalla niiden omistajat motivoituvat koiriensa treenaamiseen ja kehittämiseen, jolloin niistä on enemmän hyötyä myös maatilan töissä. 
 

Lammaspaimennuksen SM-2015 Rantasalmi 11.-13.9.2015

 

Kilpailuaikataulu: 

Pe klo 9.00 I karsintalähtö (tuomaripuhuttelu klo 8.45) 40 koirakkoa
La klo 8.00 II karsintalähtö (tuomaripuhuttelu klo 7.45) 40 koirakkoa  
Su klo 9.00 SM-finaali 15 koirakkoa
 

Lisätietoja:

Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ry.   www.spky.fi 
Vastaava järjestäjä: Susanna Nuutinen, 050-340 5130 www.putkisalo.fi
Tuomari: Chris Caerts, Belgia www.15inn.be 
Kilpailusihteeri: Tiina Mäkelä, 041-462 4987 s-posti: kilpailuvastaava@spky.fi 
Sponsori: Kilpailuja sponsoroi Bozita Robur, joka on Lantmannen Doggyn tuotemerkki.
 
Kilpailupaikka: Putkisalon Kartano, Putkisalontie 172, 58900 Rantasalmi
Ajo-ohje: Tieltä 14 käänny tielle 464 (kyltti: Rantasalmi, Varkaus). Aja 8 km ja käänny 
oikealle Putkisalontielle. Aja noin 1,5 km ja käänny kiviaitojen väliin vasemmalle. Kisapelto avautuu oikealla, tästä eteenpäin seuraa opasteita.
 
Ruokailu: Noora`s Cafe –kanttiini paikan päällä, varauduttava käteisellä, kiitos
HUOM.: Suosituksena retkituoli ja sateenvarjo mukaan. Kannatamme roskatonta 
retkeilyä, oma muki mukaan -suositus. Mahdolliset lemmikit talutushihnassa. Koirien jätökset kerättävä roska-astioihin. Paikan päällä kuivakäymälä.
 
VAPAA PÄÄSY! TERVETULOA!
 
 
Kuvia medialle:
 
 
 
 
 
 

Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017