Uutiset

Ukko ja Nilla Salonen


Suomen mestarit 2015

Paimennuksen SM –kulta kokeneisiin käsiin – Nilla Salonen ja Ukko Suomen mestareita 2015

 
Tänä vuonna paimennuksen SM -kisat järjestettiin Rantasalmella Putkisalon saaressa perjantaista sunnuntaihin 11.-13.9.2015. Suomen parhaat paimenkoirat kokoontuivat ohjaajineen yhteen samalle areenalle taistellakseen SM –tittelistä.
 
Perjantaina ja lauantaina karsittiin 15 parasta sunnuntain finaaliin. Finaalin kansainvälisen tason tuplahakurata 20 lampaineen ja suurine jakoineen oli jälleen kerran näkemisen arvoinen spektaakkeli. Voiton vei selittelemättä kouvolalainen lampuri ja kokenut paimenkoirakisaaja Nilla Salonen bordercollieuroksellaan Ukko. Tämä oli Salosen kolmas ja Ukon toinen SM-kulta.
 
Salosen ja Ukon rata oli harvinaisen kaunista katseltavaa saumattoman sujuvana eläintenkäsittelynä ja hiottuna yhteistyönä, mikä näkyi varsinkin virheettömänä suurena jakona. Suuressa jaossa koirakon tehtävä on erotella viisi merkittyä lammasta 20 lampaan kisakatraasta. Erottelun jälkeen nämä merkityt vielä laitetaan pieneen aitaukseen eli häkkiin. 
 
 
SM-hopea ja pronssi matkasivat samassa kyydissä Somerolle, sillä lampuripariskunta Kari ja Elisa Kotikoski nauttivat varsin onnistuneesta kisakimarasta. He pääsivät finaaliin kolmella neljästä karsintoihin osallistuneista koiristaan. Finaalissa ensimmäisenä startannut Kari Kotikosken irlannintuontiuros Sammy onnistui tekemään nappiradan ja nousi lopulta SM-kisojen toiselle sijalle.
 
Elisa Kotikosken vasta kaksivuotias omakasvatti Musti oli liian kokematon vaativalle radalle ja erittäin hyvästä yrityksestä huolimatta hylättiin. Elisan toinen finaalin koira, myös irlannintuontinarttu Bell sai nuoresta iästään huolimatta radan lävitse hyvin pistein ja kipusi siten pronssille. 
 
Belgialainen huippukisaaja ja ammattilampuri Chris Caerts toimi kisojen tuomarina. Hän oli erittäin tyytyväinen ammattimaisiin, hyvin aikataulutettuihin ja sujuviin kisajärjestelyihin. Putkisalon kisakoneisto rullasi öljyttynä läpi lämpimien syyspäivien. Sankka sumu kisapellon yllä finaaliaamuna meinasi hiukan haitata aikataulua, mutta varikkojen tehokas toiminta ja eläinryhmien vaihdot nopeuttivat kisapäivän oikea-aikaisesti päätökseen.
 
Järjestävän tilan isäntäpari Susanna Nuutinen ja Mikael Westerstråhle Putkisalon kartanosta olivat myös tyytyväisiä kisoihin. SM-kilpailu nousi arvoiselleen tasolle kisaajien onnistumisien, järjestelyjen ja loistosään ansiosta. Tämän kertainen finaali oli myös nuorten koirien esiinmarssi. Nyt finaalissa kilpaili harvinaisen monta ensimmäistä SM-kilpailuaan kilpailevaa koiraa.
 

Finaalin tuloslista

 
Koira / Ohjaaja PE + LA karsintalähtöjen yhteispisteet sekä finaalin pisteet
 
1. Ukko / Ms. Nilla Salonen, Kouvola 160 p./ 149 p.
2. Sammy / Mr. Kari Kotikoski, Somero 139 p./ 126 p.
3. Bell / Ms. Elisa Kotikoski, Somero 146 p./ 122 p.
4. Cowlow Jess / Ms. Leena Jussila 153 p. 112 p.
5. Killiebrae Spot /Ms. Leena Jussila 152 p./ 111 p.
6. Rokka / Mr. Severi Hirvonen 153 p./ 109 p. OLF 74 p.
7. Heili / Ms. Minna Eronen 152 p./ 109 p. OLF 71p.
8. Wenja / Ms. Marika Klossner 141 p./ 108 p.
9. Magda / Ms. Jonna Paasila 160 p./ 103 p.
10. Myy / Mr. Severi Hirvonen 154 p. DISC.
11. Musti /Ms. Elisa Kotikoski 156 p. DISC.
12. Jymy / Ms. Marika Klossner 157 p. DISC.
13. Wish / Ms. Tanja Vahtera 146 p. DISC.
14. Kemi Rhys / Ms. Anja Lehtio 150 p. DISC.
15. BB Coel / Ms. Anja Lehtio 174 p. DISC.
 

Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017