Uutiset

EM 2015


Italian Toscanassa

Paimennuksen EM –kilpailut ensimmäistä kertaa Italiassa – Suomesta osallistuu 6 koirakon joukkue

 
Paimennuksen Euroopan mestaruuskilpailut eli Continental Sheepdog Championship järjestetään joka vuosi jossain Euroopan maassa. Työkäyttöön tarkoitettujen paimenkoirien käytön ja määrän lisääntyminen Brittein saarten ulkopuolella Manner-Euroopassa synnyttivät halun omaan mestaruuteen, varsinkin, kun Brittien mestaruuskilpailuihin ei muilla olla asiaa. Vuonna 1985 kilpailtiin Sveitsissä ensimmäisen kerran Euroopan mestaruudesta. Italian Toscanassa 25 – 27. syyskuuta järjestettävät kisat ovat siis 31. Continentalit.
 
 
Kuvassa SM 2015 -kilpailun tuomaroinut Chris Caerts vuoden 2013 EM-kilpailussa Belgiassa.
 
Italiassa kokoavien paimenrotujen, kuten bordercollie ja working kelpie, käyttö on vielä suhteellisen nuorta. Heillä on ollut omat, eri tavalla paimentavat paimenrotunsa käytössä.
 
Suomella on ollut tähän asti 6 kilpailupaikkaa. Ensi vuonna elokuussa, kun Suomi järjestää ensimmäistä kertaa nämä EM –kilpailut Juvalla, Suomen paikkamäärä on todennäköisesti noussut kahdeksaan. Yhteensä Euroopasta kisoihin osallistuu n. 100 koirakkoa.
 
Continentalit ovat varsin tasa-arvoinen kilpailu. Sitä ohjaa jokaisen osallistuvan maan edustajasta koostuva kisakomitea, joka kokoontuu vuosittain päättämään mestaruuskilpailun asioista. Komitea toimii yksi mies, yksi ääni -periaatteella. Suomen ääntä komiteassa on käyttänyt juvalainen lampuri ja kotimainen huippukisaaja Severi Hirvonen. 
 
Kilpailun koirat ovat oman kotimaansa huippuja ja karsineet paikkansa kilpailuihin kansallisilla areenoilla. Kukin osallistuva koira on avoimen luokan (Open) koulutustasolla ja suuri osa niistä on vielä erittäin kokeneita ja työssä harjaantuneita työkoiria.  
 
Suomen edustusjoukkueessa kilpailevat
 
1. Leena Jussila – Killibrae Spot, kapteeni
2. Juha Moisander – Kylmälammin Shine
3. Jonna Paasila – Borderliz Magdalena 
4. Michaela Wikberg – CMM’s Börje
5. Anja Lehtiö – Kemi Rhys
6. Kari Kotikoski - Sammy 
 
Vaikka paimennus ja paimenkoiran käyttö ja koulutus kiinnostaakin nykyisin myös ei karjaa itse omistavia harrastajapaimenia, paimenkoiraihmiset ovat edelleen suurelta osin lampureita ja karjatilallisia. Suuri osa heistä vaikuttaa vahvasti eurooppalaisen luonnon monimuotoisuuteen, koska työkoirat mahdollistavat valtavan määrän lisämahdollisuuksia tilallisten hoitaa laidunalueita. Lammas- ja karjalaumojen siirto ja paimennus onnistuvat luonnonlaitumilla, kansallispuistoissa ja muilla kulttuurisesti, maisemallisesti ja biologisesti arvokkailla alueilla.
 
Maailmalla yleisimmin käytetyn paimenrodun bordercollien kotimaan, Brittein saarten, hienot nummimaisemat ovat lähes täysin lampureiden, paimenien ja paimenkoirien työn tulosta. Usein erittäin vaikeakulkuisia ja hankalasti hallittavia alueita ei pystytä hoitamaan muuten kuin hyvin koulutettujen työkoirien ja ammattimaisen eläintenkäsittelijän toimesta. Laiduntava eläin on paras maiseman ja monimuotoisuuden edistäjä. Koulutettu työkoira on siinä työssä ohjaajansa elintärkeä kumppani. 
 
 
Lisätietoja  
 
 
 

Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017