Uutiset

Nautakisat


Muumaassa

Vuoden nautapaimen –titteli jaossa 10.-11.10.2015

 

Juvalla mitellään viikonloppuna Vuoden Nautapaimen tittelistä 

 
Juvalaiset luomumaidon tuottajat Heli Ahonen ja Heikki Teittinen ovat järjestäneet vajaan kymmenen vuoden ajan joka syksy lokakuussa naudan paimennuskilpailut Juvan Muumaassa. Tänä vuonna kisat pidetään kaksipäiväisenä 10. -11.10.2015 alkaen klo 10 lauantaiaamuna. Opasteet kisapellolle löytyvät tien varresta. Kisaamaan on ilmoittautunut 25 koirakkoa ja viikonloppuna kilpaillaan kahdessa eri luokassa. Tiedossa on tiukkaa vääntöä ja sujuvaa eläintenkäsittelyä. Yleisö on lämpimästi tervetullutta tapahtumaan!
 
Yleensä Suomessa ja muualla kilpaillaan paimennuksessa lampailla. Pohjoismaissa tapana on kuitenkin käyttää paimentavaa työkoiraa myös nautatiloilla. Naudoilla Suomessa on kilpailtu paimennuksessa kauan, mutta kisatiloja ja nautakisapäiviä on ollut vuositasolla vain noin 1 – 4 kappaletta.
 
Pääsääntöisesti nautakisat ovat järjestäjälleen melko vaativat, sillä sopivia eläimiä tarvitsee olla suhteellisen runsaasti, pelto ja varikot sekä varikkohenkilökunta todella asiansa tasalla. Yleensä myös hyvä onnikaan ei ole pahasta.
 
Nautakisaaminen on koettu erittäin tärkeäksi nauta-aktiivien joukossa, sillä tiloillamme työskentelee valtava määrä koiria, jotka harvemmin lähtevät lammaskilpailuihin tai muihin lammaspaimennustapahtumiin. Nautakisojen kautta saadaan näitä koiria näytille ja ohjaajien motivaatiota harjoitteluun lisättyä. Lisäksi annetaan nautakoirille mahdollisuus osoittaa osaamistaan ja kykyjään omassa lajissaan.
 
Nautakisaamisessa sujuvan yhteistyön, sopivan työälyn, työn loppuun suorittamisen ja asiallisen eläinten käsittelyn merkitys painottuu. Sopeutuminen kulloisenkin päivän, radan ja eläinryhmän tarpeisiin on nautakisassa menestymiselle elintärkeää. 
 
Naudoilla työskentelevien koirien asemaa ja merkitystä haluttiin huomioida alkamalla vuonna 2006 jakaa Heli Ahosen ja Heikki Teittisen joka syksyisissä nautakisoissa Vuoden Nautapaimen –titteli kisan voittajalle. Aloite erikoispalkintoon lähti pieneltä aktiiviselta nautakoiraa työssään käyttävältä porukalta, ja yhdistys hankki kiertopalkinnon, johon kaiverretaan aina kunkin vuoden voittaja.
 
Vuoden Nautapaimen ei varsinaisesti siis ole mestaruustitteli, vaan se on jaettu huomionosoituksena Juvan nautakisoissa onnistuneelle koirakolle. Nautapaimennustittelit eivät millään muotoa ole pois lammaskilpailijoilta. Nautakisoihin osallistuminen on ollut avointa kaikille.
 
On hienoa, että myös päätyönään lampaita paimentavia koiria on tuotu nautakisoihin ja osa niistä on onnistunut kisoissa loistavasti. Tämä jos mikä, on osoitus rotujemme ja ohjaajiemme sopeutumis- ja venymiskyvystä sekä koiran koulutustasosta. 
 
Kilpailuja sponsoroi Bozita Robur, joka on Lantmännen Doggyn tuotemerkki. Yhdistys kiittää saamastaan tuesta!
 
Lisätietoja:
 
Järjestäjät: Heli Ahonen ja Heikki Teittinen puh. 0400 752 780
Osoite: Kilpolantie 88, Nuutilanmäki (Juva), viitoitus paikan päällä
Aikataulu: 10.-11.10.2015 la – su, kisat alkavat klo 10.00
 
 

Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017