Uutiset

Paimenet ELMA -messuilla


Helsingissä 6. - 8.11.2015
 

Paimennus parantaa osaltaan eläinten hyvinvointia

 
Suomen Paimenkoirayhdistys ry (SPKY)  on pian 40 vuoden ajan edistänyt paimentavien työkoirien käyttöä karjatiloilla. Kaikessa toiminnassa ja neuvonnassa pyritään korkeatasoiseen, eettiseen ja ammattimaiseen eläintenkäsittelyyn.
 
Noin 600 jäsenen voimin yhdistyksen toiminta kattaa työkoirien kasvatuksen, pentuvälityksen ja rekisteröinnin, koulutuksen, treenaamisen sekä kilpailutoiminnan. Pääasialliset meillä ja maailmalla käytettävät kokoavat paimenkoirarodut ovat työlinjaiset bordercollie ja working kelpie, joiden kotimaista työkoirarekisteriä yhdistys ylläpitää. 
 
Vaikka paimennus ja paimenkoiran koulutus kiinnostaa nykyisin myös karjattomia harrastajapaimenia, paimenkoiraihmiset ovat suurelta osin lampureita ja karjatilallisia. Heistä suuri osa vaikuttaa työnsä kautta vahvasti suomalaiseen maisemaan ja luonnon monimuotoisuuteen, sillä työkoirat helpottavat eläinten siirtoja erityisesti laajoilla perinnebiotoopeilla.
 
Laiduntava eläin on paras maiseman ja monimuotoisuuden edistäjä. Laidunnus on myös eläimen kannalta luonnollisinta lajinmukaista käyttäytymistä. Koulutettu työkoira taas on laiduntavien eläinten paras ystävä, sillä se tekee eläinten siirroista vaivattomia. Koira on ohjaajansa paras kaveri ja väsymätön renki. 
 

Työkoirat ELMA -messuilla

 
Lampaiden ja nautojen käsittely onnistuu koirien avulla myös sisällä lampoloissa ja navetoissa. Suomen paimenkoirayhdistyksen paimenkoirien työnäytöksiä pääsee seuraamaan tulevana viikonloppuna 6.-8.11.2015 ELMA -messuilla Helsingissä. Näytökset ovat päivittäin Eläinareenalla klo 11 ja 16. 
 
”Paimennusnäytöksissä voi nähdä välähdyksiä siitä, miten koirat toimivat apuna eläintenhoitotöissä sekä maistiaisia paimennuskisojen tunnelmasta,” toteaa areenan juontaja Sari Heltelä. Sarilla on kokemusta paimentavista työkoirista jo kolmenkymmenen vuoden ajalta.
 
Susanna Nuutinen Putkisalon kartanosta Rantasalmelta on tuonut paikalle näytöslampaat: ”Meidän lammastilallamme työkoirat ovat välttämättömyys ja toiminnan suola. Ensi kokemukseni lampaiden siirrosta kesti kuusi tuntia ja siihen tarvittiin viisi ihmistä. Nykyisin sama työ hoituu 15 minuutissa koiran avustuksella, ja koirat ovat mukana kaikissa eläintenhoitotöissä. Lammastalouden ohessa kasvatamme ja koulutamme työkoiria ja järjestämme paimenkoirakilpailuja.”
 

Paimennuksen EM-kilpailut Suomessa vuonna 2016

 
Paimennuksen Euroopan mestaruuskilpailut eli Continental Sheepdog Championship järjestetään vuosittain Manner-Euroopassa. Vuonna 1985 kilpailtiin Sveitsissä ensimmäisen kerran Euroopan mestaruudesta.
 
Viime vuosina Suomen paimenkoirakulttuuri ja kilpailutoiminta on kehittynyt siinä määrin, että saimme järjestettäväksemme vuoden 2016 Euroopan mestaruuskilpailun. Juvalla 26.- 28.8.2016 pidettäviin kilpailuihin osallistuu n. 100 koirakkoa ympäri Euroopan. Suomella näistä paikoista on kahdeksan.
 
Ensimmäisinä kahtena kilpailupäivänä karsitaan 16 parasta finaaliin. Finaalissa on tavallista vaativampi tuplahakurata, jossa kullakin koirakolla on 20 lammasta työstettävänä tavanomaisen viiden eläimen ryhmän sijaan.
 
Kilpailun koirat ovat omien kotimaidensa huippuja ja karsineet paikkansa Continentaliin kansallisilla areenoilla. Koirat ovat avoimen luokan (Open) koulutustasolla ja suuri osa niistä on lisäksi erittäin kokeneita ja työssä harjaantuneita paimenia. Yleensä menestyneimmät koirat ovat jo hiukan vanhempia, koska onnistumiseen vaaditaan hyvän koulutuksen lisäksi myös kokemuksen ja iän tuomaa varmuutta ja täydellistä yhteistyötä ohjaajan ja koiran välillä.
 

Lisätietoja

 
  • Suomen Paimenkoirayhdistys ry (www.spky.fi) 
  • ELMA -yhteyshenkilö: Martina Bergström, p. 050 354 2984
  • EM–kilpailujen yhteyshenkilöt: Susanna Nuutinen, kilpailujohtaja p. 050 340 5130 ja Anne Konsti, tiedottaja p. 040 669 6300
 

Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017