Uutiset

Paimennuksen EM –kilpailut Juvalla lähestyvät


Suomen joukkue valittu
 
Juvalla Inkilänhovissa kilpaillaan Euroopan mestaruudesta 26.-28.8.2016. Young Handler (alle 22-vuotiaille tarkoitettu avoimen luokan kilpailu) kilpaillaan torstai-iltapäivänä 25.8.2016 samalla pellolla.
 
Paimennuksen Euroopan mestaruuskilpailut eli Continental Sheepdog Championship järjestetään joka vuosi jossain Euroopan maassa. Työkäyttöön tarkoitettujen paimenkoirien käytön ja määrän lisääntyminen Brittein saarten ulkopuolella Manner-Euroopassa synnyttivät halun omaan mestaruuteen, varsinkin, kun Brittien mestaruuskilpailuihin ei muilla olla asiaa. Vuonna 1985 kilpailtiin Sveitsissä ensimmäisen kerran Euroopan mestaruudesta. Suomessa kisat ovat ensimmäistä kertaa. 
 
Kuva: Ninka Reittu-Kuurila
 
Suomella on täysi joukkue eli 8 kilpailupaikkaa. Manner-Euroopasta kisoihin osallistuu n. 100 koirakkoa. Koirat ovat oman kotimaansa huippuja ja karsineet paikkansa kilpailuihin kansallisilla areenoilla.
 
Suomen joukkueen koirat ovat kokeneita ja työssä harjaantuneita työkoiria. Karsintoja on käyty pitkin kesää ja nyt Somerolla kilpailtiin paikoista tulisesti. Suomen edustusjoukkueessa kilpailevat:
 
1. Anja Lehtiö, Sipoo, BB Coel, joukkueen kapteeni
2. Elisa Kotikoski, Somero, Bell
3. Leena Jussila, Kangasala, Cowlow Jess
4. Jonna Paasila, Vantaa, Borderliz Magdalena 
5. Minna Eronen, Kitee, Heili
6. Anja Lehtiö, Sipoo, Kemi Rhys
7. Elisa Kotikoski, Somero, Musti
8. Marika Klossner, Somero, Jymy 
 
varakoirat
1. Michaela Wikberg, Korsnäs, Borderliz Sune
2. Johanna Hirvonen, Juva, Ronja
 
Young Handler 
1. Aada Teittinen, Juva, BB Mitch 
 
Vaikka paimennus ja paimenkoiran käyttö ja koulutus kiinnostaakin nykyisin myös ei karjaa itse omistavia harrastajapaimenia, paimenkoiraihmiset ovat edelleen suurelta osin lampureita ja karjatilallisia. Suuri osa heistä vaikuttaa vahvasti eurooppalaisen luonnon monimuotoisuuteen, koska työkoirat mahdollistavat valtavan määrän lisämahdollisuuksia tilallisten hoitaa laidunalueita. Lammas- ja karjalaumojen siirto ja paimennus onnistuvat luonnonlaitumilla, kansallispuistoissa ja muilla kulttuurisesti, maisemallisesti ja biologisesti arvokkailla suojelualueilla.
 
Maailmalla yleisimmin käytetyn paimenrodun bordercollien kotimaan, Brittein saarten, hienot nummimaisemat ovat lähes täysin lampureiden, paimenien ja paimenkoirien työn tulosta. Usein erittäin vaikeakulkuisia ja hankalasti hallittavia alueita ei pystytä täysmääräisesti hoitamaan muuten kuin hyvin koulutettujen työkoirien ja ammattimaisen eläintenkäsittelijän toimesta. Laiduntava eläin on paras maiseman ja monimuotoisuuden edistäjä. Koulutettu työkoira on siinä työssä ohjaajansa elintärkeä kumppani. 
 
 
Lisätietoja   
 
EM-kilpailujen yhteyshenkilö: Severi Hirvonen, 044-281 1582, severi.hirvonen@inkilanhovi.net

Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017