Kurssit

Paimennuksen SM


Halikossa 15.-17.9.2017

Mikkolan lammastilalla Halikon Hajalassa järjestetään Suomen Paimenkoirayhdistyksen paimennuksen SM-kilpailut 15.-17.9.2017. Näihin kilpailuihin on kesän karsintakisojen perusteella valikoitunut 30 Suomen tällä hetkellä parhaassa kisakunnossa olevaa koirakkoa, joista osa on tänä kesänä kilpaillut myös paimennuksen MM-kisoissa Hollannissa ja EM-kilpailuissa Norjassa. Sunnuntaina ajettavaan finaaliin valitaan perjantaina ja lauantain suoritusten perusteella näistä 30 koirakosta 15 parasta. Tuomari on tulossa Englannista ja tapahtuman järjestämisessä auttaa kymmenkunta paimenkoirayhdistyksen aktiivista talkoolaista. Luvassa on siis erittäin jännittävä ja tasokas paimenkoiratapahtuma. Tapahtumaan pellon laidalle on vapaa pääsy.

Tällaisessa vaativassa ns. III luokan eli avoimen tason paimennuskisoissa koira hakee itsenäisesti 4-5 lampaan ryhmän pellolta noin 400 metrin päästä, tuo sen ohjaajalle ja kuljettaa pellolla määrättyä reittiä porteista noin 300 -400 metrin matkan ohjaajan seistessä lähtöpisteessä paikallaan ja viheltäessä pillillä käskyjä. Lopuksi koira ja ohjaaja yhteistyössä jakavat ryhmän, laittavat sen pieneen häkkiin ja erottavat yhden merkityn lampaan ryhmästä erilleen. Koko radan suorittamiseen on noin 12 – 15 min. aikaa. Radan alussa kaikilla on täydet pisteet, mutta pisteitä alkaa menettää tehdyistä virheistä, joita voivat olla esim. turhat pysähdykset, mutkittelut tai liian nopea tempo. Jokainen koira saa varikolta pellolle uuden ryhmän ja suorituksen jälkeen lampaat pääsevät taas rauhassa lepäämään ja syömään.

Englantilainen kilpailutuomari, nykyisin jo eläkkeellä lampurin ja paimenen ammatistaan oleva Derek Scrimgeour on todella tunnettu ja arvostettu huippukisaaja, bordercollieiden kasvattaja, tietokirjailija ja kouluttaja. Derek tulee ensimmäistä kertaa Suomeen, vaikka hänen Killiebrae -kasvattajanimellä kasvattamiaan bordercollieita on vuosien varrella useampi ostettu tänne. On suuri kunnia saada hänet tuomitsemaan kauden tärkeintä kotimaista kilpailua.

Paimennuskilpailujen tarkoitus on säilyttää ja kehittää paimenkoirien käyttöominaisuuksia kaikkien niiden tarpeisiin, jotka työskentelevät lampaiden, nautakarjan tai muiden paimennettavien eläinten parissa. Koirien kouluttaminen kilpailuja varten kehittää myös niiden käyttöominaisuuksia karjatiloilla. Taitavat ohjaajat puolestaan pystyvät ohjaamaan myös tilallisia, jotka opettelevat koiran käyttöä tilalla tai kouluttavat nuorta koiraa. Mikkolassakin käytetään päivittäin tilan töissä 1 – 2 työlinjaista bordercollieta, niiden kanssa tehdään lampaiden siirrot laitumilta toisille, kerätään eläimet punnituksia, kerintöjä tai muita käsittelyjä varten. Talvella ne ovat apuna pitämässä eläimet pois koneiden alta, kun lampolaan ajetaan eläimille rehupaaleja tai kuivikkeita.

Toimivat työkoirat ovat korvaamaton apu monilla maatiloilla. Ne säästävät askeleita ja korvaavat monesti useita ihmisiä, eli hoitaja voi yksin niiden avulla helposti käsitellä satojakin lampaita. Koirat lähtevät innokkaasti töihin satoi tai paistoi. Ne ovat usein myös lampurin ainoat työkaverit ja siten niistä on mukavasti myös seuraa. Toki kouluttaminen vaatii paljon aikaa, sitoutumista treenaamiseen ja lukuisia kurssipäiviä, mutta kurssien ja Paimenkoirayhdistyksen toiminnan kautta opitaan tuntemaan monia uusia lampureita ja karjatilallisia. Verkostoituminen ja paimennuskurssit ovat muodostuneet myös tärkeäksi virkistystoiminnaksi, johon kannattaa panostaa. Mitä parempi koira, sitä enemmän siitä on apua arjen töissä.

Suomen Paimenkoirayhdistys (www.spky.fi) on perustettu jo 1978. Kilpailu ja kurssitoiminnan lisäksi yhdistys ylläpitää Suomessa työkoirarekisteriä, jossa on nykyään jo yli 2000 koiraa, joista suurin osa työskentelee maatiloilla. Kilpailutoiminnassa on mukana myös monia harrastajia, jotka voivat tarvittaessa auttaa tilallisia esimerkiksi lampaiden siirroissa tai keräilyssä laitumilta sekä mahdollistavat kotimaassa suuremman paimenkoirapopulaation, joista valita jalostukseen sopivimmat yksilöt.

Kilpailut järjestetään Mikkolan tilakeskuksen yhteydessä olevalla pellolla tilan omilla lampailla. Niitä tarvitaan kisaan noin 150. Osallistujia saapuu ympäri Suomen, mutta koska Varsinais-Suomessa on erittäin korkeatasoista ja aktiivista paimennusosaamista paikallisia osallistujia on SM-areenalla niinkin läheltä, kuin Somerolta, Perttelistä, Kiikalasta ja Liedosta.

Lisätietoja:

Järjestäjä: Peppi ja Marko Laine / Mikkola, puh. 040 900 2957 www.mikkolantila.com

Tapahtuman osoite: Vanha Turuntie 738, 25240 Hajala

Ruokailu: Hajalan kyläkoulun vanhempain yhdistyksen kahvio

Hajalan Martat valmistavat päivittäin soppalounaan

Varaudu käteismaksuun.

Aikataulu: Kilpailu pyritään aloittamaan joka päivä klo 9 (aamusumun takia ensimmäistä lähtöä saatetaan joutua siirtämään noin puoli tuntia.) Kilpailut kestävät arviolta noin klo 16 - 17 asti.

Ruokatauko pidetään päivällä noin klo 13 – 14 maissa.

VAPAA PÄÄSY! Tervetuloa!


Edellinen sivu: Kurssit
Seuraava sivu: Ilmoita kurssista


Elma2017