Suomen Paimenkoirayhdistys ry.

Vuoden nautapaimenkisa


Juvalla 14.-15.10.2017

 

Vuoden nautapaimenta haetaan Juvalla 

Nautakarjaa paimentavat koirat kohtaavat ensi viikonloppuna Juvalla, kun Heli Ahonen ja Heikki Teittinen järjestävät jo yli kymmenettä kertaa nautapaimennuskilpailut lypsykarjatilallaan.  Kisaradassa on samoja elementtejä kuin lammaskisoissakin. Nautalauma haetaan, kuljetetaan ennalta määrätty rata, erotellaan eläimiä ja lopuksi häkitetään. Radan suoritukseen on annettu määräaika ja työ täytyy tehdä ammattimaisesti ja eläimiä kunnioittaen. Koirat kilpailevat kahdessa eri luokassa. Korkeamman luokan voittajasta kruunataan sunnuntaina Vuoden nautapaimen, mikä on enemmän vuosittainen huomionosoitus nautapaimentajalle kuin varsinainen mestaruustitteli.

”Nautapaimennus on vahvasti pohjoismainen tapa käyttää työkoiraa,” kertoo Heikki Teittinen. ”Paimennuksen emämaassa Brittein saarilla kokoavia rotuja käytetään lähinnä vain lampailla. Meillä paimennuksessa eniten käytetyt rodut; bordercollie ja working kelpie työskentelevät paljon myös lypsy- ja emotiloilla.”

 Nauta on vaativa paimennettava. Kotona usein hommat sujuvat hyvin, kun rutiinit ovat selvillä niin koiran, ohjaajan kuin nautojenkin puolesta. Kilpailut on hyvä paikka päivittää oma osaamistaso ja päästä työskentelemään vieraassa paikassa vierailla eläimillä. Isäntäparin mukaan kotimainen taso nousee joka vuosi. Tilalliset kouluttavat koiriaan enemmän ja pidemmälle.  Teittisillä pidetään talvikaudella viikottaisia nautatreenejä ja Heikki käy myös muualla kouluttamassa erilaisilla kurssi- ja teemapäivillä. ”Toimiva työkoira on painonsa arvoinen kultaa. Sen apu on merkittävä tehokkaassa laidunnuksessa, eläinten käsittelyssä ja siirroissa. Toimivan paimenkoiran kanssa työskennellessä eläinten karkailukaan ei muodostu ongelmaksi.”

Suomen Paimenkoirayhdistys järjestää laidunkaudella parisen kymmentä lammaspaimennuskilpailupäivää vuosittain. Naudoilla kisataan vain 2 – 3 päivää. Tänä vuonna toiset nautakisat järjestettiin Liperissä elokuussa.  Teittisen mukaan on silti tärkeää, että meillä on tarjota edes nämä muutamat mahdollisuudet nautapaimennuskilpailuihin. Naudoilla töitä tekeviä koiria ja niiden suorituksia saadaan näytille ohjaamaan jalostuskäyttöä sekä määrittämään nautakoirien koulutustarpeita. Lisäksi kisaaminen on aina elämys paimenkoirien käyttäjille.

Nyt viikonloppuna starttaa 30 koiraa. Ne tulevat sekä nauta- että lammastiloilta. Mukaan mahtuu myös muutama harrastajapaimen. Yleisö on tervetullutta tutustumaan työkoiriin ja kisasuorituksiin.

Osoite: Kilpolantie 88, 51900 Juva, Heikki Teittinen 0400 752780, SEURAA TIENVARSIVIITOITUSTA

Nautakilpailupäivien aikataulu ja lähtölistat löytyvät SPKYn sivuilta.

HUOMIO! Varautukaa omalla retkituolilla ja sadevarusteilla, paikanpäällä kanttiini. Kaikkien niin kisa- kuin turistikoirienkin jätökset on kerättävä siihen tarkoitukseen määritettyyn roska-astiaan, kiitos!Seuraava sivu: Uutiset


Elma2017