Uutiset

SM2008 lehdistötiedote


Untitled document PAIMENNUKSEN SUOMEN MESTARUUDESTA KILPAILLAAN TÄNÄ VUONNA JUVALLA

Untitled document

 

TIEDOTE 03.09.2008 Suomen paimenkoirayhdistys ry. Julkaisuvapaa heti.

Suomen paimenkoiraparhaimmisto kilpailee kauden 2008 päätöskilpailunsa Inkilänhovissa Juvalla

Suomen paimenkoirayhdistys - SPKY ry järjestää vuosittain Paimennuksen Suomen mestaruus -kilpailut. Tänä vuonna kisat järjestetään Juvalla 27.-28.9.2008. SM-kisaviikonloppu kokoaa Suomen parhaat paimenkoirat ja niiden ohjaajat kilpailemaan vaikeutetulla III luokan radalla. Suomen mestaruudesta kilpailevat ajavat kaksi lähtöä: yhden lauantaina ja toisen sunnuntaina. Samalla Juvalla käydään kauden päätöskilpailut paimenkoirien I luokassa Junnumestarin -titteliä (aloittelevat koirat) ja II luokassa Nuorten mestari -titteliä varten. Kilpailuihin odotetaan nyt yhdistyksen 30 -vuotisjuhlavuonna yhteensä jopa liki 50 koirakkoa. Varsinkin SM -lähdöt sekä lauantaina että sunnuntaina tulevat olemaan hienoa katseltavaa.

Johanna ja Severi Hirvonen toimivat tämän vuoden kisaisäntinä ja kutsuvat niin paimenkoiraväen kuin kiinnostuneen yleisönkin SM -kisoihin tilalleen Inkilänhoviin. Vaikka Inkilänhovi on nykyisin tunnettu sekä lammastaloudestaan että paimenkoiristaan, on tilalla vahvat ja kunniakkaat jäljet myös Suomen historiassa. Esim. marsalkka Mannerheim piti majaansa siellä sodan aikana. Inkilänhovissa on harjoitettu lammastaloutta vuodesta 1981 lähtien. Tällä hetkellä uuhia on 215 päätä. Lampaat laiduntavat sekä peltolaitumilla että hoitavat laajoja perinnelaitumia, joita on peräti 110 hehtaarin verran. Lampaita laidunnetaan kesäaikaan mm. saarissa. Hirvosten apuna on ollut jo 10 paimenkoiraa vuodesta 1989 lähtien. Nyt tilan lampaista huolehtii viisi border collieta, Siru (9 v.), Apila (6 v.), Ben (4 v.), Troy (4 v.) ja Rokka (2 v.) sekä mukana on kasvamassa pentu Myy (4 kk). Kesäisin koirat huolehtivat laitumilla lampaiden kokoamisesta ja siirtelystä, mikä pitää ne varsin työllistettyinä. Talvityökseen ne pääasiassa auttavat lampolan sisärutiineissa. Sekä Severi että Johanna kilpailevat koirillaan paimennuksessa. Severi on voittanut SM -tittelin jo 6 kertaa (viimeisimmät kolmelta viime vuodelta) ja kuuluu koirineen Suomen paimennuksen edustusjoukkueen vakiokalustoon kilpaillen myös kansainvälisillä areenoilla. Viime vuoden Suomen Mestari Siru kohtaakin tällä kertaa haastajansa omalla kotikentällään.

Peter Adbro paimennuksen SM 2008 -kilpailujen tuomarina

Suomen paimenkoirayhdistys on pyrkinyt joka vuosi hankkimaan kauden pääkilpailuunsa kansainvälisen tason kilpatuomarin. Ruotsalainen Peter Adbro on kotimaassaan näkyvä paimenkoira-aktiivi ja alan kehittäjä. Hän on mm. Ruotsin paimenkoirayhdistyksen jäsen- ja tiedotuslehden Omkringin päätoimittaja.

Suomen paimenkoirayhdistys kehittää työkoirakulttuuria myös kilpailujen kautta

SPKY perustettiin v. 1978 ja se on nyt juhlavuotenaan aktiivisempi toimija kuin koskaan. Sen 550 hengen jäsenistö koostuu pääasiassa koiraa tiloillaan työssä käyttävistä lampureista ja karjatilallisista, mutta myös jonkin verran harrastajapaimenista. Yhdistys haluaa kohottaa ja kehittää työkoirakulttuuria maatiloilla, parantaa sekä eläinten hyvinvointia että eläinten kanssa työskentelevien asemaa. Paimentavien koirien käyttö edistää maaseudun monimuotoisuutta monella tavoin, mm. lisäämällä mahdollisuuksia laiduntamiseen ja huojentamalla karjan kanssa työskentelevien työtaakkaa. Yhdistys pyrkii auttamaan työkoiran hankkineita niiden koulutuksessa ja harjoittamisessa. SPKY pitää myös yllä suomalaista työkoirarekisteriä, antaa jalostusneuvontaa sekä ylläpitää pentuvälitystä. Yhdistyksen oma lehti Paimenposti ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

SPKY ry. järjestää vuosittain eri tasoisille koirille läpi laidunkauden kilpailuja, SM -kilpailut sekä valitsee kansainvälisiin kilpailuihin maajoukkueen. Kilpailutoiminnalla pyritään tuomaan pääosin maatiloilla työskentelevät koirat ikään kuin näytille. Ulkomailla tämä on yksi tärkeimmistä kilpailutoiminnan syistä, sillä siitoskäyttöön löydetään ja katsastetaan koiria nimenomaan kilpailunäyttöjen perusteella. Samalla niiden omistajat motivoituvat koiriensa treenaamiseen ja kehittämiseen, jolloin niistä on enemmän hyötyä myös kotitöissä.

Lisätietoja osoitteista:

http://www.spky.fi

Severi Hirvonen, p. 044-2811582

Heikki Teittinen, SPKY:n pj. p. 0400-752780

Valokuva ja kuvateksti: Severi Hirvonen ja Siru.jpg: Severi Hirvonen ja bordercollie Siru häkittävät lampaita. Kuva Riikka Hurri.

Lehdistötiedote tulostettavana pdf-tiedostona.

 


Edellinen sivu: Suomen Paimenkoirayhdistys ry.
Seuraava sivu: Yhteystiedot


Elma2017