järjestäisinkö kilpailut?

Kun lampaita löytyy isohko katras, peltoa on ja kilpaileminen kiinnostaa, mitä vaatii kisojen järjestäminen? Tätä kysymystä miettii moni paimenkoiraihminen. Tähän on listattu muutamia perusasioita muistettavaksi. Jokainen tila järjestää kilpailut omien mahdollisuuksiensa mukaan, ainoastaan maajoukkuekarsintakisoille on tarkemmin määritellyt kansainväliset kriteerit.

Perusratatilaisuudet ovat hiukan pienimuotoisemmat järjestää kuin kilpailut. Järjestäjän kannalta olennaista on, että perusrataa ei saa suorittaa omilla lampailla eikä omalla tilalla. Kilpailuissa järjestäjä sen sijaan kisaa samalla viivalla muiden kilpailijoiden kanssa.
Perusratatilaisuuden järjestämisestä enemmän nettisivuilla spky.fi -> jalostus -> perusratatilaisuudet.
Kilpailujen järjestämisestä lisää myös Peppi Laineen kirjoittamassa jutussa Paimenpostissa 4/2017.
Katso myös ohjeet koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen sekä lisäykset kilpailusääntöihin käytettävien eläinten osalta.

Muistilista kisojen järjestämiseen:
1. Käytettävissä olevat eläimet, kuinka suuret kisat voi järjestää? Lampailla kisaryhmän koko on yleensä 3-5 eläintä, naudoilla 3-8. Järjestäjä määrittää paimennettavan lauman koon eläinten käyttäytymisen ja eläinten koon perusteella. Tarvittaessa samat eläimet voivat käydä radalla toisen kerran, kuitenkin enintään kolme kertaa saman päivän aikana.
2. Tuomari kannattaa kysyä hyvissä ajoin. Tuomarien yhteystiedot löytyvät kotisivuilta ja kilpailuvastaavalta voi tarvittaessa kysyä neuvoja. Kaksi- tai kolmipäiväisissä kisoissa on mietittävä tuomarin majoitus. Maajoukkueen karsintakisoissa käytetään yleensä ulkomaista tuomaria, kuljetus lentokentälle ym asiat tulee myös miettiä.
3. Kisapelto: lohkon olisi oltava muotonsa ja logistisen sijaintinsa puolesta sopiva. Varikoiden sijoittelu, mahdolliset parkkipaikat ja kasvusto vaativat miettimistä.  Kisat käydään yleensä nurmipellolla (puhdistusniitto on usein tarpeen), mutta syksyllä sänkipelto on oivallinen vaihtoehto. Opastuskyltit kiinnitetään paikoilleen tarvittaessa.
4. Talkooväki varikoille ja tuomarin sihteeri kannattaa kysellä rohkeasti etukäteen ja jakaa tehtäviä. Ratamestari on tarpeen hyvin suurissa kisoissa tai maajoukkueen karsintakisoissa. Varikolla kokeneemmat opastavat uudet ihmiset hommiin, kilpailijat voivat oman vuoronsa jälkeen avustaa varikolla tarvittaessa. Varikon pohja sotkeutuu etenkin monipäiväisissä kilpailuissa ja ainakin sateella. Hakkeella, purulla tms voi kuivittaa pohjaa tarvittaessa. Poistovarikolla etenkin tulee huolehtia tarpeellisesta rehustuksesta (laidun, paali jne,)
5. Radan sijoittelu ja rakentaminen: kilpailusäännöissä on tietyt mitat radalle ja esimerkiksi jakoympyrän halkaisijalle. Neuvoa kannattaa kysyä tuomarilta ja kokeneemmilta kisaajilta, varsinkin, jos pelto ei ole pinnanmuodoltaan tasainen. Häkki voi olla perinteinen ovellinen häkki tai esimerkiksi suppilo, maltanristi tai kolmiseinäinen häkki ilman ovea. Portit tulee olla selvästi näkyvää materiaalia ja kiinnitetty siten, etteivät ne kaadu eläimen mahdollisesti törmätessä niihin. Nautakisoissa muovitetut paalit ovat toimineet käyttökelpoisina portteina.
6. Juomat ja eväät, etenkin kesäkuumalla tulee vettä olla tarjolla joka paikassa, molemmilla varikoilla lampaille, koirille viilennyspalju ja juomavettä ennen ja jälkeen radan. On selvitettävä,  mistä vettä saadaan lisää kesken päivän? Tuomarin, sihteerin ja varikkohenkilökunnan eväistä on pidettävä hyvä huoli ja mahdollisen lounastauon ajankohta on sovitettava lähtöjärjestykseen sopivaan väliin. Kilpailukutsussa on hyvä olla mainita kilpailijoille, onko omat eväät vai paikalla kenties kanttiini tms. Majoitusvaihtoehtoja on hyvä listata kilpailukutsuun, jos sellaista palvelua lähistöltä löytyy.

SPKY:lla on tuomarilaatikko, jonka sisältää mm. ajanottokellot, radiopuhelimet ym. Järjestäjä huolehtii laatikon paikalle. Jos useita kisoja on samaan aikaan, pärjätään pienemmissä kisoissa omin varustein. SM-ja karsintakisoja varten on SPKY:lla lampaiden merkitsemiseen punaiset kaulapannat ja varikkokoirille heijastinliivit. Kilpailun järjestäjä huolehtii kisan jälkeen näiden pesun ja palautuksen tai siirron seuraavaan kisapaikkaan.

Bozita Robur sponsoroi SPKY:n kilpailuja rehusäkein, niiden sijainti kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin. Muita sponsoripalkintoja kuin koiranruokaa (sponsorisopimus) voi olla niin paljon kuin järjestäjä jaksaa hankkia.

Suomen Paimenkoirayhdistys ry