Paimennuksen SM-voittajiksi BB Coel ja Anja Lehtiö


MIKKOLAN LAMMASTILA ISÄNNÖI VUODEN 2020 SM-KILPAILUT SALOSSA

Peppi ja Marko Laineen Mikkolan lammastilan upeissa maisemissa Salon Hajalassa kohtasivat kotimaisen paimennuksen huippuhandlerit ja -koirat perjantaista sunnuntaihin 18.-20.9.2020. Osallistuvia koirakoita oli 29, ja näistä valikoituivat perjantain ja lauantain karsintakilpailuissa sunnuntain 15 finalistia. Finaalissa koirakot taistelivat tiensä läpi kansainvälisen tason tuplahakuradan suurine jakoineen. Mikkolan lammastila onnistui järjestelytehtävässään erinomaisesti. Tasaiset lammasryhmät, aikataulussa pysyminen ja huikean hieno kisapelto sekä tilaympäristö helli niin kisaajia kuin yleisöä. Sääkin suosi, sopivan viileänä mutta sateetta. Tosin aamun tyyneyden jälkeen nousi joka päivä kova puuskittainen vastatuuli, joka teki kuuluvuuden haastavaksi koirille.

Sunnuntain finaali kuvattiin ja se tarjosi kotiyleisölle mahdollisuuden huippupaimennuksen maailmaan. Linkki Live stream –lähetykseen ja taltiointeihin löytyy SPKYn facebook sivulta. Pitkän päivän striimauksen kuvasi Tuomas Oksanen Salosta.

Tänä vuonna poikkeuksellisesti kilpailut tuomitsi kaksi kotimaista, arvostettua kisatuomaria, joilla molemmilla on pitkällinen ura paimennuksen piirissä niin kilpailijana kuin tuomarinakin. Petri Keski-Korpela Valkeakoskelta ja Tiina Mäkelä Kotkasta ottivat vastaan suuren haasteen löytää parhaat kisaajat parhaista nöyrin mutta innostunein mielin. Kolmen päivän kisakoitos ei ollut helppo tehtävä, mutta molempien mielestä oli suuri kunnia päästä tuomaroimaan SM-kisoja.

Koiranruokavalmistaja Robur Lantmännen yhdistyksen pääsponsorina toimitti palkinnot. Suuri kiitos tuesta ja yhteistyöstä.

KOKENUT ANJA LEHTIÖ KOKENEEN KOIRANSA KANSSA VOITTAJAKSI

Halikon haastava SM-rata koki voittajansa, kun karsintojen paras ja finaalissa viimeisenä startannut BB Coel ohjaajansa lietolaisen Anja Lehtiön kanssa viimeistelivät hallitun ratansa. Tämä oli seitsemän vuotiaan bordercollieuros BB Coelin ja Anja Lehtiön kolmas Suomen mestaruus. BB Coel on jo nuorena noussut menestyvänä ja erittäin tasaisena suorittajana paimennuksen korkeimpaan kisaluokkaan, ja kisaa nyt parhaimpia vuosiaan. Kiihkeä Coel on ohjaajansa mukaan loistava tiimipelaaja. Se haluaa työskennellä ihmisen kanssa ja luonnostaan käsittelee paimennettavia eläimiä jämäkästi mutta kunnioituksella. Lehtiön superviikonlopun kruunasi omien koirien hyvä menestys muutenkin. Kisassa Lehtiöllä oli kolme koiraa, joista kaikki ylsivät finaaliin. Nuori Kemi Kesha ylsi finaalissa seitsemänneksi, hieno saavutus todella nuorelle, kaksivuotiaalle koiralle, joka aloitti kisauransa vasta tämän vuoden kesäkuussa. Kemi Rhemy päätyi kahdeksanneksi.

Lehtiö on noussut viimeisen viiden vuoden aikana Suomen ja Pohjoismaiden parhaimpien ohjaajien joukkoon. Hän on hakenut aktiivisesti ymmärrystä, eläinten lukutaitoa ja työn kautta lammaskokemusta Briteistä, lajin syntymämaasta, itselleen ja koirilleen. Tämä ei ole ollut helppoa, sillä Suomenkin taso on noussut viime vuosina kohisten. Suomalaiset paimennushandlerit pärjäävät nykyään ulkomaisissa huippukilpailuissa jo erittäin hyvin, mikä kertoo hyvästä perusharjoittelusta, koirakannan kehittymisestä ja suurista yksilösatsauksista lajiin. Tämänkin SM-viikonlopun tulokset kertovat tasaisesta ja leveästä paimennuksen huippuhandlereiden kärjestä. SM-hopealle nousivat tunnetut maajoukkuekasvot Valmis Mulder ja Leena Jussila Loviisasta ja pronssille Michaela Wikberg Korsnäsistä niin ikään erittäin nuoren Erikin kanssa.