Paimennuksen Suomen mestari 2018 selvillä

Lietolainen Anja Lehtiö onnistui putsaamaan pöydän tiukassa taistelussa paimennuksen Suomen mestaruudesta – BB Coel uusi toissavuotisen mestaruutensa

Suomen paimenkoirayhdistys SPKY ryn paimennuksen Suomen mestaruus selvisi nyt viikonloppuna 21.-23.09.2018 35. kerran. Rantasalmen Putkisalossa mestareiksi paimensi lietolainen Anja Lehtiö koiransa BB Coel kanssa. Lehtiö kruunasi onnistuneen kisarupeamansa nappaamalla hopeaa toisen koiransa Kemi Rhysin kanssa. Tiukassa finaalissa kolmanneksi taistelivat Leena Jussila ja Valmis Mulder. Jussilan myötätuuli sattui juuri oikeassa paikassa, sillä hän varmisti karsintalauantain radan voitolla SM-finaaliin pääsyn lisäksi itselleen paikan myös vuoden 2019 maajoukkueessa. Neljänneksi tullut somerolainen lampuri Kari Kotikoski hävisi pronssin harmittavasti vain muutamalla OLF-pisteellä kokonaispisteiden ollessa Jussilan kanssa samat.

Finaalin taso lupaa valoisaa tulevaisuutta kotimaiselle kilpapaimennukselle

Tämän vuoden SM-kisojen finalisteja voi hyvällä omalla tunnolla onnitella huippuhienosta ja tasaisen varmasta loppukilpailusta. Silti finaaliin nousi vaikealla radalla jopa kolme ensikertalaista: rantasalmelainen Anni-Mari Nuutinen ja Raza, kiteeläinen Santeri Käyhkö ja BB Zac ”Rhos” sekä luhankalainen Jenni Uotila ja Luv Tem. Lisäksi finaaliin pääsivät kahdella koiralla Marika Klossner ja Minna Eronen sekä kolmella koirallaan Anja Lehtiö. Kotimaisen huippupaimennuksen kannalta katsottuna finaalin ykköskunnaksi nousi Somero neljällä finaalikoirakolla: Marika Klossner (2 finaalikoiraa), Elisa Kotikoski, ja Kari Kotikoski. Kari Kotikosken ja Sammyn sujuva suuri jako oli todellista ammattilaisen työtä.

Tuomarin tiukka puristus

Kisojen hymyilevä, mutta tiukkaakin tiukempi hollantilaistuomari Ellen van der Zweep nautti Suomesta täysin rinnoin. Hän arvosti yli kaiken tasaisia lammasryhmiä ja toimivia varikkoja sekä hyvin aikataulussa pysymistä. Putkisalon kartanon lampaat, huikean varmat järjestelyt ja yhteen hitsautuneen tiimin toiminta tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen. Van der Zweepin mukaan kilpailusta kuin kilpailusta löydetään aina voittaja, mutta hyvät lampaat ja kunnon olosuhteet mahdollistavat huippusuoritukset, joista sekä kilpailijat että yleisö voivat nauttia ja oppia. Vaikka sää yritti heittää kapuloita rattaisiin muutamalla sadekuurolla ja rajummalla tuulenpuuskalla, näytti itäsuomalainen syysviikonloppu pääosin aurinkoiset kasvonsa.

Lisätietoja:

Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ry.   www.spky.fi

Vastaava järjestäjä: Susanna Nuutinen, 050-340 5130 www.putkisalo.fi

susanna.nuutinen@putkisalo.fi

Tuomari:  Ellen van der Zweep, Hollanti, http://bordercollie.nl/

Kiitokset Putkisalon kartanolle ja vapaaehtoisille sekä kilpailun sponsoreille Robur Lantmännen Doggy ja Eläinfysioterapia Aniforma.

Paimennuksen SM2018 -finaalin tulokset:

Sija

Ohjaaja ja koira

Kotikunta

Yht.pisteet

OLF*

1

Anja Lehtiö ja BB Coel

Lieto

142

93

2

Anja Lehtiö ja Kemi Rhys

Lieto

136

81

3

Leena Jussila ja Valmis Mulder

Loviisa

111

69

4

Kari Kotikoski ja Sammy

Somero

111

65

5

Elisa Kotikoski ja Bell

Somero

108

75

6

Minna Eronen ja Heili

Kitee

99

53

7

Michaela Wikberg ja Borderliz Sune

Korsnäs

94

65

8

Minna Eronen ja Nick

Kitee

86

51

9

Marika Klossner ja Woollandian Märta

Somero

83

56

10

Santeri Käyhkö ja BB Zac

Kitee

82

47

11

Anja Lehtiö ja Kemi Rhemy

Lieto

82

39

12

Jonna Paasila ja Borderliz Magdalena

Vantaa

81

47

13

Marika Klossner ja Jymy

Somero

73

44

14

Anni-Mari Nuutinen ja Raza

Rantasalmi

55

37

15

Jenni Uotila ja Luv Tem

Luhanka

43

14

Lähde: Suomen Paimenkoirayhdistys

SPKY ry.

*OLF = Outrun, lift, fetch, haun, noston ja luoksetuonnin yhteispisteet