Raaseporissa kilpailtiin paimennuksen pohjoismaisesta herruudesta  10.-12.8.2018 – voitto Norjaan: Torbjörn Jaran Knive ja Bea

Paimennuksen Pohjoismaiden mestaruuskilpailut eli Nordiska järjestettiin tänä vuonna Raaseporissa lampuri Annika Paarvion tahdittamana. Edellisen kerran PM-kisat vierailivat Suomessa vuonna 2011 ja silloin ne järjestettiin Kotikosken lammastilalla Somerolla. Pääosa kilpailuissa käytetyistä 276 lampaasta ovat Paarvion, mutta lisäapua ja –eläimiä saatiin kahdelta muultakin tammisaarelaiselta lammastilalta. Pohjoismainen paimennus- ja koirantyökäyttö ovat erittäin korkeatasoista ja arvostettua maailmalla, mikä näkyi hienoina läpisaatuina suorituksina ja taidokkaana eläintenkäsittelynä. Suomalaisten tason nousu näkyi ilahduttavasti tuloksissa. Norjalaisten voittokulku kansainvälisissä kilpailuissa on ollut pitkään vaikuttavaa. Viime vuoden maailmanmestari Torbjörn Jaran Knive häkellytti jälleen eläinten- ja koirankäsittelytaidoillaan.

Suomella oli nyt 12 kilpailupaikkaa. Kilpailupaikat Pohjoismaiden kesken määräytyvät vuosittain aiemman kilpailumenestyksen perusteella. Yhteensä tänä vuonna PM-kilpailuihin osallistui 42 koirakkoa Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta. Färsaaret ei nyt päässyt tulemaan. Perjantaina ja lauantaina kilpailluissa karsinnoissa jokainen koirakko pääsi starttaamaan kaksi kertaa. Näiden kahden päivän kisastarttien yhteistuloksen perusteella suomalaisten suureksi riemuksi lietolainen Anja Lehtiö häikäisi hallituilla ja tehokkailla radoillaan kahden koiransa BB Coelin ja Kemi Rhysin kanssa ja varmisti itselleen kaksi paikkaa sunnuntain finaalissa. Kahdeksan vuotias Walesin tuontiuros Kemi Rhys onnistui tiukassa pistekamppailussa voittamaan karsinnat vain pienellä erolla toiseksi tulleen Ruotsin Karin Söderbergin ja Vallhunden Yodan edestä. Maailmanmestari Jaran Knive jätettiin karsintojen neljänneksi ruotsalaisen Anja Holgerssonin ja Random Sodin taakse. Sunnuntain vaikeutettuun, kansainvälisen tason tuplahaku- ja suurijakofinaaliin valikoituvat karsintapäivien yhteistuloksen perusteella parhaimmat 16. Kiteeläinen luomuemo- ja lammastilallinen Minna Eronen Heilin kanssa nousi myös varmalla esityksellä finaaliin.

Suomen edustusjoukkueessa kilpailivat

1. Anja Lehtiö – BB Coel, kapteeni, Lieto FINAALIIN
2. Minna Eronen – Heili, Kitee FINAALIIN
3. Anja Lehtiö – Kemi Rhys, Lieto FINAALIIN
4. Leena Jussila – Valmis Mulder, Loviisa jäi harmittavan täpärästi finaalista, karsintojen sijoitus 18.
5. Elisa Kotikoski – Bell, Somero
6. Michaela Wikberg – Borderliz Sune, Korsnäs
7. Kari Kotikoski – Sammy, Somero
8. Minna Pukkila – Dali, Pertteli
9. Marika Klossner – Jymy, Somero
10. Elisa Kotikoski – Musti, Somero
11. Juha Moisander – Sky, Orimattila
12. Johanna Hirvonen – Ronja, Juva
13. Minna Jokisaari – Wales, varakoirakko, Tyrnävä

Irlantilainen tuomari tyytyväinen

Tämän vuoden PM-kisojen tuomari pohjoisirlantilainen Seamus Gallagher tuomitsi kisat varmalla, reilulla ja ammattimaisella otteella kisaajien suureksi tyydytykseksi. Hän löysi erot ja pystyi laittamaan kilpailijat oikeaan järjestykseen tuomarointilinjan säilyessä koko kisan lävitse. Gallagherin ensimmäinen Suomen vierailu sujui hyvin. Pohjoismainen taso teki häneen vaikutuksen ja kisaajissa sekä koirissa löytyi hänen mukaansa maailman tason osaajia.
Kilpailut onnistuivat järjestelyiltään erinomaisesti. SPKY kiittää sponsoreitaan, Skarsbölen tilaa sekä Annika Paarviota ja kaikkia talkoolaisia ahkerasta työstä ja antaumuksesta kisojen onnistumiseksi.

Tapahtuman sponsorit

ROBUR
Voimaeläin
FysioHealing.fi
Ifor Williams -trailerit
Semex
Faba Osk
Hankkija
Putkisalon Dorset
Aniforma
Movet
MN-Textil
Skarsböle Gård

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *