Nautakarsintakisoista etsitään nautamaajoukkueen lisäksi myös Vuoden Nautapaimen

Nautakarjaa paimentavat työkoirat kohtaavat lokakuussa 17. – 18.10.2020 Muumaassa Juvalla, kun Heli Ahonen ja Heikki Teittinen järjestävät jo kolmattatoista kertaa nautapaimennuskilpailut lypsykarjatilallaan. Kisaradassa on samoja elementtejä kuin lammaskisoissakin. Kisan aikana nautalauma haetaan, kuljetetaan ennalta määrätty rata, erotellaan eläimiä ja lopuksi häkitetään. Radan suoritukseen on annettu määräaika ja työ täytyy tehdä ammattimaisesti ja eläimiä kunnioittaen.

Koirat kilpailevat viikonloppuna vain korkeammassa eli kakkosluokassa. Molempien päivien suoritusten pisteet ynnätään yhteen ja voittajasta kruunataan sunnuntaina Vuoden nautapaimen. Vuoden nautapaimeneksi kruunaamisen lisäksi pelissä on enemmän, sillä Juvan kilpailut ovat vuoden 2021 nautapaimennuksen EM- ja PM-joukkueen karsintakisoja. Muumaan karsintakisaviikonloppuna starttaa 18 koiraa. Mukaan on mahtunut koiria sekä nauta- että lammastiloilta ja lisäksi muutama harrastajapaimen. Tuomariksi on lupautunut kokenut Pirjo Koivu. Alemman kisaluokan eli ykkösluokan koirille annetaan myös mahdollisuus kilpailemiseen. Karsintaviikonlopun jälkeisenä maanantaina 19.10.2020 starttaavat ykkösluokan koirat nautaradalla.

”Nautapaimennus on vahvasti pohjoismainen tapa käyttää työkoiraa. Muualla Euroopassa naudoilla kisataan lähinnä Ranskassa.” kertoo Heikki Teittinen. ”Paimennuksen emämaassa Brittein saarilla kokoavia rotuja käytetään pääasiassa vain lampailla. Meillä ja muissa Pohjoismaissa, varsinkin Ruotsissa paimennuksessa eniten käytetyt rodut bordercollie ja working kelpie työskentelevät paljon myös lypsy- ja emotiloilla. Ruotsissa nautapaimennuskilpailuja on merkittävästi enemmän kuin muualla ja heidän tasonsa on huikea niin kisasuorituksissa kuin kilpailujärjestelyissä.

Nauta on vaativa paimennettava, ja ennen koiran käskyn alle alistumista se testaa kyllä koiran kantin. Kotona usein työt sujuvat hyvin, kun rutiinit ovat selvillä niin koiran, ohjaajan kuin nautojenkin puolesta ja naudat tuntevat oman tilan työkoiran. Kilpailut ovatkin hyvä paikka päivittää oma osaamistaso ja päästä työskentelemään vieraassa paikassa vierailla eläimillä. Ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö punnitaan uusissa olosuhteissa. Kisaisäntäparin mukaan kotimainen taso nousee joka vuosi. Tilalliset kouluttavat koiriaan enemmän ja pidemmälle. Vaikka nautakilpailuihin osallistuva koira on usein nautatilan työkoira, on osallistujien joukossa myös lammaspaimenia ja huippukisaajia. Koirien venyminen useaan työhön on häkellyttävää. Työparin keskinäinen luottamus ja koiran kouluttamiseen laitettu paneutuminen määrittävät menestystä niin kotitöissä kuin kilpailuissa.

Teittisillä pidetään talvikaudella viikottaisia nautatreenejä ympäristön nautapaimenille, ja Heikki käy myös muualla kouluttamassa erilaisilla kurssi- ja teemapäivillä. Toimiva työkoiran työpanos on merkittävä tehokkaassa laidunnuksessa, eläinten käsittelyssä ja siirroissa. Yleensä paimenkoiran kanssa työskennellessä eläinten karkailukaan ei muodostu ongelmaksi.

Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ry järjestää laidunkaudella parisen kymmentä lammaspaimennuskilpailupäivää vuosittain. Naudoilla kisataan 2-4 päivää. Tänä vuonna kilpailtiin Nilsiässä yksipäiväinen nautakisa MTY Huuskon eläimillä heinäkuussa. Teittisen mukaan on silti tärkeää, että meillä on tarjota edes nämä muutamat mahdollisuudet naudoilla kilpailemiseen. Naudoilla töitä tekeviä koiria ja niiden suorituksia saadaan näytille ohjaamaan jalostuskäyttöä sekä määrittämään nautakoirien koulutustarpeita. Ohjaajien karjankäsittelytaitojen kehittyminen ei sekään ole pienin syy treenata nautakisoja varten.

I N F O
Nautakilpailut la–ma 17.-19.10.2020, Muumaa, JUVA
Järjestäjät: Heli Ahonen ja Heikki Teittinen (2-luokka) sekä Ann-Mari Lintunen ja Matti Tuhkalainen (1-luokka)
Tuomari: Pirjo Koivu
Lauantai ja sunnuntai ovat karsintapäiviä nautaEM- ja PM-kisojen maajoukkueeseen, ja tällöin kilpaillaan nautakakkosluokan radalla. Karsintapäivien yhteenlaskettujen pisteiden tuloksena valitaan Vuoden nautapaimen. Maanantaina kilpaillaan nautaykkösluokan kilpailu. Kilpailuaikataulu (alustava):
La klo 10.00 I karsintalähtö (rataan tutustuminen ja tuomaripuhuttelu ennen) 18 koirakkoa
Su klo 9.00 II karsintalähtö (rataan tutustuminen ja tuomaripuhuttelu ennen) 18 koirakkoa
Ma klo 9.00 nautaykköset (rataan tutustuminen ja tuomaripuhuttelu ennen) 13 koirakkoa

Lisätietoja:
Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ry. www.spky.fi
Vastaavat järjestäjät: Heli Ahonen ja Heikki Teittinen 0400-752780 (nauta 2-luokka) ja Ann-Mari Lintunen ja Matti Tuhkalainen (nauta 1-luokka)
Tuomari: Pirjo Koivu
Kisan osoite: Kilpolantie 88, Nuutilanmäki (Juva) Ajo-ohje: käänny 5-tieltä
Kilpolantielle, aja reilu 800 metriä ja kisatila on vasemmalla. Huomioi
5-tien korjausrakentaminen, siellä saattaa olla hidasteita.
HUOM: Suosituksena retkituoli ja sateenvarjo mukaan. Kannatamme roskatonta retkeilyä, oma muki mukaan -suositus. Mahdolliset lemmikit talutushihnassa, madotukset ja rokotukset kunnossa. Koirien jätökset kerättävä roska-astioihin. Paikan päällä kuivakäymälä.
Kannattaa varustautua omilla eväillä. Koronapoikkeusolojen mukaiset turvavälit huomioitava, käsidesiä saatavilla.

VAPAA PÄÄSY! TERVETULOA!

Lisätietoja
Helena Pesonen, Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ry, puheenjohtaja 040 760 2735
Heikki Teittinen, järjestäjä 0400 752 780 ja Ann-Mari Lintunen, järjestäjä 040 832 0810