SM-kilpailut Rantasalmen Putkisalossa 21-23092018

RANTASALMEN PUTKISALOSSA RATKAISTAAN VUODEN 2018 PAIMENNUKSEN SUOMEN MESTARI – kovatasoinen paimennuskerma kohtaa

Suomen paimenkoirayhdistys SPKY ry järjestää joka syksy paimennuksen Suomen mestaruus -kilpailut. Nyt kilpaillaan jo 35. kerran SM-tittelistä ja nämä kolmipäiväiset kisat järjestetään Rantasalmella luonnonkauniissa Putkisalon saaressa perjantaista sunnuntaihin 21.-23.09.2018. Perjantain ja lauantain karsintakilpailuissa valikoituu sunnuntain 15 finalistia. Osaava ja koulutettu paimenkoira työssään on aina huikeaa katseltavaa. Finaalin kansainvälisen tason vaikeutettu tuplahakurata suurine jakoineen on näkemisen arvoinen spektaakkeli.

Putkisalossa työkoirat välttämättömyys, juhlavuotena tunnelma korostuu

Rantasalmelainen Putkisalon kartano isännöi tämän vuoden kilpailuja. Mikael Westerstråhlen ja Susanna Nuutisen isännöimän kartanon 200-vuotisjuhlavuosi on monien tapahtumien kyllästämä. Tilan historiikki on julkaistu, päärakennuksen peruskorjaus valmistunut, tilamyymälän asiakaspäiviä järjestetty ja lampaiden kanssa toimitaan tavoitteellisemmin kuin koskaan. Paimenkoirat näyttelevät tässä kokonaisuudessa yhä tärkeämpää roolia. Putkisalossa panostetaan paljon eläinten lajinmukaiseen käsittelyyn.

Tilan mailla on ennenkin järjestetty paimennuksen SM-kilpailut, viimeksi 2015 ja sitä ennen 2010. Putkisalo on vilja- ja lammastila, joka on tunnettu dorset-rotuisesta jalostuskatraastaan ja aktiivisesta paimenkoiratoiminnastaan. Putkisalon maisemanhoitoalueet ja eläinten avulla maisemointi on arvostettu kansallisessa maisemainventoinnissa erittäin korkealle. Tila järjestää aktiivisesti koulutus- ja treenipäiviä sekä omakasvateilleen että muillekin työkoirille.

Kisapelto ja lampaat odottavat mestaruusviikonloppua

Kisat järjestetään 21 hehtaarin pellolla, joka antaa sopivaa haastetta kilpailuareenana. Kartanon peltomaisema, pellon muoto ja koko tekevät siitä oivallisen kilpailijoiden kuin yleisönkin tarpeisiin. Kilpailuihin on varattu 160 lampaan katras. Tällä kertaa kilpaillaan dorset- ja risteytysuuhilla. Dorset on alun perin Brittein saarilta peräisin oleva lihantuotantoon jalostettu rotu, jonka erikoispiirteenä on, kuten suomenlampaillakin, ympärivuotinen kyky karitsoida. Kilpailuun sopien eläinten karsinta ja valinta on suurin yksittäinen etukäteistyö tilan valmistuessa mestaruusviikonloppuun. ”Uuhet ja karitsat käydään kaikki lävitse ja sieltä valikoidaan iältään, kunnoltaan ja käytökseltään vain kaikkein sopivimmat eläimet kisakäyttöön. Eläimiä ajetaan kokeiluluonteisesti pienissä ryhmissä koiralla ja testataan eläinten soveltuvuus. Silloin, kun tässä tehtävässä onnistutaan hyvin, voi olettaa kisojenkin menevän sujuvasti. Sekä kilpailijat, tuomari, katsojat että eläinten omistaja voivat olla tyytyväisiä.” Nuutinen ynnää etuja rankalle valmistautumisurakalle. Koska tilalla järjestetään usein kilpailuja, on tarvittava rekvisiitta kilpailuportteineen ja –häkkeineen olemassa. Silti kaiken läpikäynti, korjailu ja radan rakentaminenkin on tärkeä tehdä ajoissa. Putkisalolaiset ovat laajan vapaaehtoisporukkansa kanssa pystyneet aina toteuttamaan kisat ammattimaisen tyylikkäästi ja ajallaan.

Kotimainen paimennuskerma kuohuu

SM-kilpailuissa starttaa Suomen ehdoton paimennuseliitti. 40 parasta, kesän aikana SM-kisoihin karsinutta koirakkoa taittaa peistä himoitun tittelin saamiseksi. Kotimainen paimennus on noussut taidoissa ja tasossa huimin askelin viime vuosina. Tästä todisteena vakuuttaa tämän vuoden kansainvälisten kisojen (EM ja PM) loistavat tulokset Suomen joukkueen osalta.

Tuomari Hollannista

Kauden pääkilpailuun hankitaan joka vuosi kansainvälisen tason kilpailutuomari. Hollantilainen Ellen van der Zweep on kotimaassaan ja Euroopassa näkyvä paimenkoira-aktiivi puolisonsa supermenestyjä ja tämän vuoden tuore EM-voittaja Serge van der Zweepin kanssa. Pariskunta järjestää vuosittain kotitilallaan Heterenissä nuorten koirien EM-kilpailut (European Nursery Championships). Ellen kilpailee itsekin ja tuomaroinut paljon, mm. nuorten koirien PM-kilpailut viime vuonna Norjassa.

 

Lammaspaimennuksen SM-2018 Rantasalmi 21.-23.9.2018

 

Kilpailuaikataulu:

Pe klo 8.00    I karsintalähtö (tuomaripuhuttelu ennen), 40 koirakkoa

La klo 8.00    II karsintalähtö (tuomaripuhuttelu ennen), 40 koirakkoa Su klo 8.00    SM-finaali, 15 koirakkoa

 

Lisätietoja:        

Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ry.   www.spky.fi

Vastaava järjestäjä: Susanna Nuutinen, 050-340 5130,  www.putkisalo.fi, susanna.nuutinen@putkisalo.fi

Tuomari: Ellen van der Zweep, Hollanti, http://bordercollie.nl/

Kilpailusihteeri: Tiina Mäkelä, 041-462 4987

 

Kilpailupaikka: Putkisalon Kartano, Putkisalontie 172, 58900 Rantasalmi

Ajo-ohje: Tieltä 14 käänny tielle 464 (kyltti: Rantasalmi, Varkaus). Aja 8 km ja käänny oikealle Putkisalontielle. Aja noin 1,5 km ja käänny oikealle. Kisapelto avautuu oikealla, tästä eteenpäin seuraa opasteita.

 

Ruokailu: Putkisalon tallin –kanttiini paikan päällä, tilamyymälä sovitusti avoinna kisapäivinä, kanttiiniin varauduttava käteisellä, kiitos

 

HUOM: Suosituksena retkituoli ja sateenvarjo mukaan. Kannatamme roskatonta retkeilyä, oma muki mukaan -suositus. Mahdolliset lemmikit talutushihnassa. Koirien jätökset kerättävä roska-astioihin. Paikan läheisuudessä kuivakäymälä.

VAPAA PÄÄSY! TERVETULOA!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *