Hallitus tiedottaa kilpailuasioista ja tuplahakunautakisan säännöistä

Muutoksia kilpailusääntöihin

  • Karsintakilpailuissa voidaan käyttää kahta kotimaista tuomaria, jos ulkomaisen tuomarin saaminen on kohtuuttoman vaikeaa.
  • Karsintakilpailuissa kilpailupaikan lähistöllä on oltava WC.
  • Tilallinen ei voi sekä järjestää että tuomaroida karsintakilpailuja.

Nautakisasäännöt SPKY, tuplahaku/sortteerauskisa

Haku

Hakumatka 100-250 m. Ohjaaja on tolpalla koko haun ajan. Matkalla voi olla hakuportti tms. Kakkoshaun lähtöpaalu(paikka) on merkittävä selkeästi. (pisteet 2 x 20/10/20).

Ajo

Ajomatka on oltava yhteensä min 150 m. Ajossa on oltava 1-4 kpl portteja tms selkeitä merkkejä. Ajo voidaan suorittaa koko tuplalaumalla tai jaetulla puolikkaalla laumalla. Samaa laumaa ei saa käyttää kahdesti peräkkäin samaan osioon. (Pisteet yht 30 p)

Jako/sortteeraus

Jako/sortteraus suoritetaan selvästi merkityllä alueella. Alue voi olla myös aidattu alue riippuen olosuhteista ja eläimistä. Sortteeraus tehdään hakujen jälkeen, ajon jälkeen tai häkityksen/lastauksen jälkeen. Sortteerauksen jälkeen jaetut eläimet on vietävä selkeästi merkatulle alueelle/portin läpi/eri aitaukseen. (pisteet 20 p)

Häkitys/lastaus

Häkitys/lastaus suoritettaan häkkiin tai traileriin olosuhteiden ja eläimien mukaan. Samoja eläimiä ei saa käyttää useampaa kertaa peräkkäin häkitykseen. Häkitykseen voidaan käyttää koko laumaa tai osaa (sortteerattua) laumasta. Häkitys voidaan suorittaa missä kohdalla rataa tahansa. (pisteet 10 p)

Yleistä

Laumakoko on 8-20 (4+4)–(10+10) eläintä/lauma. Laumat on pystyttävä erottamaan selkeästi toisistaan. Käytössä voi olla esim. eri rodun eläimiä, osa eläimistä kaulapannoitettuja tai merkkausväri.

Sama eläinryhmä voi käydä radalla kaksi kertaa peräkkäin olosuhteiden niin salliessa. Saman eläinryhmän käyttöä peräkkäin samassa kisaosiossa on vältettävä. Esim lauma on ensin ykkösryhmänä haussa, sortteerauksessa, ajossa ja häkityksessä. Sama lauma on seuraavassa ajossa 2. ryhmänä haussa ja sortteerauksessa.

Kisaradan aika on 10-30 min. Kaikki osiot on pystyttävä tekemään normaalilla työskentelytahdilla.

Radan muoto, tehtävien järjestys ja järjestelyjen kulku täsmennetään olosuhteiden mukaan. Kisan kulku ja säännöt on selvitettävä selkeästi kisaajille ennen kisaa. Jos kisaaja on myöhässä, vastuu kisasääntöjen selvittämisessä on kisaajalla.