Paimennuksen kansainvälinen suurkilpailukausi alkoi heinäkuussa Hollannissa – European International kilpailtiin ensimmäistä kertaa

Anja Lehtiö ja Kemi Rhemy hienosti kokonaiskisan seitsemänsiä

European International Hollannin Hoogwoudissa avasi kansainvälisen suurkilpailukauden komeasti 20.-24.7.2022. Alun perin kisa oli tarkoitus pitää paimennuksen Continental Sheepdog Championship eli Manner-Euroopan EM-kisoina vuonna 2021, mutta covid-epidemia esti tapahtuman järjestämisen. Hollantilainen kisajärjestäjä Erik Groot taustavoimineen kuitenkin halusi kisat järjestettävän, joten European International syntyi ja suurempana kuin alkuperäinen tarkoitus olikaan. Viiden päivän aikana yhteensä 195 ajettuun rataan mahtui kyllä kaikenlaista. Lampaat pääsivät yllättämään, finaalirata oli vähintään sanottuna haastava ja sääkin tarjoili jos jonkinmoista vääntöä – hellettä, sadetta ja varsinkin kovaa tuulta.

Suomen joukkue. Kuva: Anne Konsti

Suomen joukkue teki tyylikästä työtä kokonaisuudessaan. Koirakoilla oli vaikeaa. Rata ei silmämääräisesti ollut suuri tai vaikea, mutta erittäin omapäiset, kookkaat ja arvonsa tuntevat schoonebeeker rodun uuhet laittoivat koirat järjestykseen. Kolmen päivän aikana karsittiin yli 130 koirakon joukosta 45 semifinalistia, joista finaaliin jatkoi 15 parasta. Suomalaiset 8 koirakon joukkueellaan saivat ehjillä ja kokonaisilla suorituksilla semifinaaliin kolme kilpailijaa: Anja Lehtiö ja Kemi Rhemy Liedosta, Michaela Wikberg ja Putte Korsnäsista sekä Jonna Paasila ja Muscidas Boomer ”Sumo” Vantaalta.

Kemi Rhemy ohjaajansa Anja Lehtiön kanssa onnistui pääsemään tuplahku – suurijako finaliin, joka osoittautui erittäin haastavaksi melko erikoisen kakkoshaun järjestelynsä vuoksi. Koira piti ohjata leveän ojan päälle rakennetun sillan kautta toiselle peltolohkolle hakemaan toinen lammaslauma ja tuomaan ne samaa kautta takaisin alkuperäiselle pellolle. Tämä aiheutti suuria vaikeuksia jopa Euroopan huippuohjaajille ja puolet finaalin kilpailijoista joutuivatkin keskeyttämään ratansa. Suomalaistähti Anja Lehtiö onnistui radallaan aina suureen jakoon asti, jossa valitettavasti aika loppui. Se riitti kuitenkin hienosti finaalin 7. sijaan. Kilpailun arvostelivat irlantilaisveljekset Stephen ja Paul O’Donnell.

Kilpailun kolme parasta:
1. Susanne Lejuez ja Eryn Alankomaat 268 pistettä
2. Hendrik Kienker ja Star Saksa 234 pistettä
3. Nicolas Annaloro ja Lynn Ranska 199 pistettä …..
7. Anja Maria Lehtiö ja Kemi Rhemy Suomi 142 pistettä