Paimennuksen SM-kilpailut 10.-12.9.2021 Somerolla

Suomen paimenkoirayhdistys SPKY ry:n järjestämät vuoden 2021 paimennuksen Suomen mestaruuskilpailut kilpaillaan Somerolla. Kilpailu järjestetään tänä vuonna 38. kerran. Kisan isäntinä toimivat Elisa ja Kari Kotikoski. Heillä itsellään on turkislammaskatras, ja sen lisäksi he auttavat koirineen suurella texeltilalla, jonka nuoret uuhet ovat tämän vuoden SM- kilpailuiden kisalampaina.

Kotikosket ovat varsin tottuneita järjestämään paimennuskilpailuja. Vuosittain he järjestävät 2 – 3 kilpailua kesässä. Vuonna 2011 heillä järjestettiin Pohjoismaiden mestaruuskilpailut. Tällöin tämä suurkilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Tämänkertaiseen SM -kisaan osallistuu 35 koiraa ja ohjaajaa. Kilpailu on yksilökilpailu, mutta myös karsintakisa maajoukkuepaikkaa varten ensi vuoden EM-kilpailuihin. Kahden karsintapäivän yhteispistemäärältään 15 parasta pääsevät sunnuntain SM-finaaliin. Kisatuomariksi on kutsuttu tanskalainen Anette Melhede, joka saapuu ensimmäistä kertaa SPKYn kilpailuihin tuomaroimaan.

Suomessa paimennuksen huipulla kilpailee ja katsomossa vaikuttaa paljon maanviljelijöitä ja karjatilallisia. Toisin kuin paimennuksen synnyinmaassa Brittein saarilla, täällä Pohjoismaissa koiria käytetään paljon nautatiloilla. Lisäksi kisaajissa on ammattilampureita ja jonkin verran alan harrastajia. Paimenkoiraa käyttävät tilat ovat Suomessa ja Pohjoismaissa muutenkin edelläkävijöitä, joiden eläinten- ja tilanpito on innovatiivista ja tavoitteellista ja tilan potentiaalit mm. maisemanhoidon, eläinten ulkoilutuksen ja tehokkaan laidunnuksen kautta pyritään toteuttamaan mahdollisimman hyvin. Paimennusta ja toimivaa paimenkoiraa käyttävä harraste- ja ammattikunta muodostaa tiiviin verkoston. Paimenkoira on siis väline tasokkaampaan eläintuotantoon ja kilpailut yksi tapa testata ohjaajien osaamisen tasoa sekä etsiä sopivimpia koiria paimentavien työkoirien jalostuspopulaatioon.

Kotikosket järjestävät Suomen mestaruuskisat tilallaan jo kolmatta kertaa. Elisa ja Kari Kotikoski kuuluvat kotimaisen paimennuksen kärkikaartiin. He ovat kilpailleet maajoukkuetasolla vuosikausia ja osallistuneet varsin menestyksekkäästi kansainvälisiin suurkilpailuihin niin Manner- Euroopassa kuin Brittein saarilla. Sekä Kari että Elisa kouluttautuvat ja kehittävät osaamistaan niin kotimaassa kuin ulkomailla. He ovat vuosien saatossa kutoneet vahvan kontaktiverkoston, jonka saldona tänäkin vuonna saadaan tanskalainen tuomari SM-kisoihin. Koirat ovat oleellinen osa heidän työ- ja harrastuselämäänsä. Molemmat jakavat hankkimaansa osaamista kouluttaen muita niin kursseilla kuin treenipäivinä. Jalostusurosten lisäksi he myös kasvattavat harvakseltaan työkoirapentueita.

Kilpailuihin valitaan noin 170 nuorta texeluuhta. Kullakin kilpailijalla on radalla aina kerrallaan viisi lammasta, jotka koirakko vie radan lävitse etukäteen sovitun reitin mukaisesti. Kilpailujärjestäjän vaikea tehtävä on pyrkiä kokoamaan kilpailuja varten sellainen eläinkatras, joka on mahdollisimman tasalaatuinen. Tärkeää on, että eri kilpailijoille osuvat eläinryhmät eivät paljoa eroaisi toisistaan. Tämä eläinten valinta ja sortteeraus viekin järjestäjiltä eniten aikaa ennen kisapäiviä.

Kotikosket käyttävät paimenkoiria jokapäiväisissä tilan töissä, ja kilpailut ovat hyvä tapa testata koirien osaamista ja koulutustasoa, mikä taas kantaa hedelmää töiden sujuvuutena arjessa.

SM-kilpailut 2021 aikataulu

Kilpailupaikan osoite: Toukolan maamiesseurantalo, Terttiläntie 736, 31490 Terttilä.

PE 10.9.2021

I karsintapäivä
Kisat alkavat klo 8.00
Tuomaripuhuttelu klo 7.45
Rataan tutustuminen klo 7.00

LA 11.9.2021

II karsintapäivä
Kisat alkavat klo 8.00
Tuomaripuhuttelu klo 7.45
Rataan tutustuminen alk. klo 7.00

SU 12.9.2021 Finaali

15 parasta koirakkoa
Kisat alkavat klo 8.00
Tuomaripuhuttelu klo 7.45
Rataan tutustuminen  klo 7.00 alkaen

Ruokailu: Perjantaina omat eväät. Lauantaina ja sunnuntaina Maa- ja kotitalousseuran kanttiini.

SPKY:n tarvikemyynti paikalla lauantaina ja sunnuntaina. Myytävänä tarvikemyynnin perustuotteita, kuten pillejä, t-paitoja jne. Myös tarjouspaitoja (EM kisapaidat).

Pe-su 10.-12.9.2021 SM-kisat Somero, Elisa ja Kari Kotikoski, 35 koiraa karsintalistan mukaan. Tuomari Annette Melhede, Tanska.
Maajoukkeen karsintakisat. Ilmoittautuminen alkaa su 15.8., päättyy ma 30.8. Viitenumero 5322 maksu 70 € jäsenille, 100 € ei-jäsenille (maksu kattaa molemmat startit ja mahdollisen finaalin).
Lisätietoja: Kari Kotikoski p. 040 523 7886
www.spky.fi
Kilpailupaikan osoite: Toukolan maamiesseurantalo, Terttiläntie 736, 31490 Terttilä.

SM-kisatuomarin esittely

 Anette Melhede ja Don Skotlannin MM-kisoissa 2014. Kuva MG Alba
Anette Melhede ja Don Skotlannin MM-kisoissa 2014. Kuva: MG Alba

SM-kisatuomari Anette Melhede Tanskasta esittelee itsensä:

Together with my husband Dennis and daughter Iris, I am living on the isle of Fyn, which is the second largest isle of Denmark, where we fulfilled our dream and bought this little hobby farm. Since then we have
our little flock of training sheep to be able to train our dogs. I’ve been trialing since 1997 after I got my first bitch in 1995.

With my first real trial dog Flint I made a good team, and we have been on the Danish team several times representing Denmark at the CSC and WT, reached twice the final at the CSC in 2004 (Holland) and 2006 (Austria), later I had Roy and Don. After them I had a period when I did not really find myself a good dog that would have suited me and was asked to judge more often in Denmark and abroad. The most exciting time was the invitation to judge the WT in 2017 which was held in Holland, and this was a big experience to be part of in a different way as being there as a competitor. Since a few years I go myself a “new Flint” – Flint II and we are doing really fine together. He is 4 years old now, bred him myself and we already made it to the Danish team both last and this year, but as we all know corona has put a stop to many big trials since the start of 2020. Therefore, he is not that experienced, yet, as he could have been, but he is a pleasure to work with, so I think we still have a really good time with lot of fun ahead of us. Besides, I have a few good youngsters which are fun to train and hopefully they can make great teams as well.

Vapaa suomennos:

Asun Tanskan toiseksi suurimmalla saarella Fynillä puolisoni Dennisin ja tyttäreni Iriksen kanssa. Aina siitä lähtien, kun ostimme pienen harrastemaatilan, olen voinut treenata ja kilpailla koirillani
lammaspaimennuksessa. Ostin ensimmäisen narttuni vuonna 1995 ja kilpailemaan lähdin vuonna 1997.

Ensimmäisen oikean kisakoirani Flintin kanssa olimme hyvä tiimi. Olemme niin Flintin kuin Royn ja Donin kanssa olleet useamman kerran maajoukkueessa edustaen Tanskaa niin MM- kuin EM-kisoissa, päätyen
kaksi kertaa, Hollannissa 2004 ja Itävallassa 2006, EM-finaaliin. Välillä en löytänyt itselleni hyvin sopiva koiraa, joten minua pyydettiin tuomaroimaan niin Tanskassa kuin ulkomailla. Hollannin MM-kisoissa tuomarointi oli huippukokemus ja hyvin erilainen kuin kilpailijana oleminen. Nyt minulla on muutaman vuoden ollut uusi Flint (Flint II), joka on omakasvatti ja tuntuu todella sopivalta minulle ja edistyy hyvin vähäisestä kisakokemuksesta huolimatta. Coronan tähden emme ole päässeet suurkilpailuihin, mutta meidät on kyllä hyväksytty Tanskan maajoukkueeseen sekä 2019 ja 2020. Flintin kanssa meillä on vielä monta vuotta edessä nauttia yhdessä tekemisestä. Lisäksi kotona minulla pari muutakin nuorta koiraa, joista odotan paljon.